Co trzeba zrobić w pierwszej kolejności?
Na początku powinniśmy określić cel, jaki chcemy osiągnąć poprzez zastosowanie diety. To znaczy, czy zależy nam na utracie wagi (jeśli tak, to jak dużo chcemy schudnąć), czy może chcemy po prostu lepiej się odżywiać. Gdy cel jest już ustalony, należy sporządzić wykaz produktów, które w ostatnich trzech dniach spożywaliśmy. Dietetyk powinien zostać także poinformowany o ewentualnych chorobach przewlekłych. Zaleca się okazanie aktualnych badań do wglądu specjalisty.
Wizyta u dietetyka
Udając się na wizytę do dietetyka, powinniśmy być przygotowani na wywiad dotyczący żywienia. Specjalista zamienia się w słuch, a naszym zadaniem jest dostarczenie mu informacji na temat preferencji żywieniowych (które produkty lubimy, a które nie), naszego stylu życia oraz przebytych chorób. Następnie dietetyk przystępuje do pomiaru masy oraz składu ciała, obwodu bioder, brzucha i talii. Na tej podstawie zostaje ustalony wskaźnik BMI oraz zapotrzebowanie energetyczne naszego organizmu. Wszystkie dane są bazą do ułożenia odpowiedniego planu żywieniowego. Aby dieta była skuteczna, warto co jakiś czas pojawiać się na wizycie kontrolnej.
Cechy planu żywieniowego
Plan ułożony przez dietetyka, to zwyczajny (lecz ścisły) jadłospis, który rozpisywany jest na 7 – 14 dni. Każdy dzień posiada dokładny opis liczby posiłków, sposobu ich wykonywania, informacji o stopniu kaloryczności oraz zawartości węglowodanów, tłuszczu i białka. Dodatkowo plan zawiera konkretne zasady diety, których należy sumiennie przestrzegać.
Skorzystanie z usług dietetyka jest dla wielu osób bardzo pomocne, zwłaszcza w walce z nadwagą. Sami nie zawsze mamy silną wolę, by zdrowo się odżywia