Kosmetyka

Olej Tamanu – najlepszy sprzymierzeniec Twojej skóry

Niesamowite właściwości, jakie zawiera olej tamanu, znane są już od wieków. W 100% naturalny olej, który pochodzi z ekstraktu z orzechów Tamanu, został odkryty przez mieszkańców Polinezji. Wyciąg z owoców wiecznie zielonego drzewa, stosowany był jako substancja ochronna przed silnym działaniem promieni słonecznych oraz wiatru. Dzisiaj już wiemy, że olejek tamanu ma znacznie szersze zastosowanie.

Jak powstaje olejek tamanu?

Olej tamanu pozyskiwany jest z wysuszonych pestek owoców drzewa Tamanu. Drzewa te rosną głównie w tropikalnych lasach Azji Południowo-Wschodniej, w Wietnamie, Malezji, Tajlandii, Birmie oraz na Sri Lance. Owoce wielkością przypominają morelę, smakiem zaś zbliżone są do naszych jabłek. Zawierają cienki miąższ i dużą pestkę. To właśnie „serce” owocu, czyli wnętrze pestki wykorzystuje się do produkcji olejku tamanu.

Najpierw pestki poddawane są suszeniu. Proces ten trwa 1-2 miesiące, do czasu aż pestki zbrązowieją i zacznie się z nich wydobywać olej. Wtedy proces produkcji oleju Tamanu przechodzi do następnej fazy – tłoczenia na zimno. W ten sposób trafia do sprzedaży. Warto wiedzieć, że drzewo Tamanu kwitnie dwa razy w roku. Dla zwolenników tego olejku jest to dobra wiadomość, ponieważ na wyprodukowanie 1 kilograma oleju potrzeba aż 20 kilogramów owoców!

Jak wygląda olej tamanu?

Jak sama nazwa wskazuje, produkt jest oleisty, gęsty i płynny. Swoim wyglądem przypomina trochę oliwę z oliwek. Chociaż barwa oleju Tamanu ma różne odcienie – od karmelowej do zielonkawej. Charakterystyczny jest natomiast intensywny, orzechowy i lekko gorzki zapach oleju. Niektórzy porównują go nawet z aromatem przyprawy Maggi.

Olej tamanu właściwości

Olejek tamanu wykazuje niesamowite właściwości pielęgnacyjne skóry, głównie za sprawą zdolności tworzenia nowych komórek. W jego składzie znajdują się naturalne flawonoidy (kallofilloidyna oraz kwas kalofillowy) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (oleinowy oraz linolowy). Flawonoidy mają działanie kojące, przeciwbakteryjne oraz skutecznie zmniejszają opuchliznę. Kwasy tłuszczowe natomiast przyspieszają gojenie się ran, niwelują suchość oraz łuszczenie się skóry, które mogą wywoływać stany zapalne. W składzie znajdziemy również fitosterole odpowiedzialne za łagodzenie stanów zapalnych oraz wzmocnienie bariery lipidowej skóry.

Olej tamanu ma niezwykłe właściwości, ponieważ silnie nawilża i koi skórę. Jest doskonałym preparatem przeciwzapalnym i gojącym. Pozwala zwalczać bakterie, wirusy, wolne rodniki i grzyby. Wykazuje również działanie przeciwbólowe, regeneracyjne, przeciwzapalne, a także skutecznie niweluje opuchliznę. W 1920 roku Siostra Marie-Suzanne wykorzystała lecznicze działanie oleju tamanu w leczeniu trądziku, który dopadł mieszkańców wyspy Fidżi. To był przełomowy moment, który wzbudził zainteresowanie naukowców z Francji. Tak właśnie rozpoczęły się pierwsze badania nad właściwościami oleju tamanu.

Niesamowite właściwości oleju tamanu udowodnione naukowo

Badania łowcy medycyny Chrisa Kilhama wskazują, że olej ten mieszkańcy znad Pacyfiku stosują w leczeniu oparzeń słonecznych, ran oraz wszelkich zmian skórnych już od wieków. Co więcej, wykorzystywany jest także wspomagająco w leczeniu nerwobólów oraz reumatyzmu.

W roku 2002 francuscy badacze przeprowadzili eksperyment, badający wpływ oleju tamanu na roczne blizny. Zmierzono blizny przed podjęciem kuracji. Celem badania było codzienne stosowanie olejku tamanu na blizny przez okres 9 tygodni. Wyniki były spektakularne. Okazało się bowiem, że już po 6 tygodniach zauważono ogromną poprawę w wyglądzie skóry. Blizny zmniejszały się oraz jaśniały dzień po dniu. Po zakończeniu eksperymentu znów zmierzono blizny. Okazało się, że uległy zmniejszeniu średnio o 2,8 mm z długości i 1,2 mm z szerokości. Wyniki eksperymentu opublikowano w International Journal of Cosmetic Science. To jednak nie były jedyne badania nad właściwościami oleju tamanu. We francuskiej literaturze możemy znaleźć jeszcze wiele innych badań, których wyniki potwierdzają skuteczność oleju w leczeniu m.in. owrzodzeń, chorób skóry czy oparzeń.

Kto powinien sięgnąć po olej tamanu?

Preparat ten może stosować dosłownie każdy, bez względu na rodzaj cery. Jest on skuteczny również jako wspomagający preparat leczniczy w wielu dolegliwościach skórnych, takich jak trądzik czy stany zapalne, a nawet przebarwienia.

Niesamowite właściwości tego olejku z pewnością będą korzystne dla osób z cerą suchą. Kwas linolowy wzmocni barierę lipidową, co skutecznie uchroni skórę przed nadmierną utratą wody. Niemniej jednak olejek tamanu będzie również korzystny dla osób z cerą tłustą, ponieważ unormuje pracę gruczołów łojowych, zredukuje ilość zaskórników, a także odblokuje pory.

Szczególnie polecamy olej tamanu do pielęgnacji cery trądzikowej. Skutecznie złagodzi on stany zapalne oraz przyspieszy gojenie się zmian skórnych. Jego kojące właściwości pomogą w regulacji łojotoku oraz w leczeniu trądziku różowatego.

Olej tamanu to także skuteczna broń w walce z rozstępami czy bliznami, co potwierdzono naukowo. Jest także pomocny w walce z zajadami czy owrzodzeniami. To jednak nie wszystko. Olej tamanu działa łagodząco na ból, zaczerwienienia czy obrzęki, przez co będzie idealny między innymi jako środek kojący po:

– ukąszeniu owadów,

– depilacji, goleniu,

– zadrapaniach czy otarciach,

– oparzeniach słonecznych,

– świeżych tatuażach,

– odmrożeniach.

Olej tamanu ma właściwości regenerujące cerę. Dlatego też polecany jest dla osób z dojrzałą lub zniszczoną cerą. Dzięki zdolnościom pochłaniającym promienie UV jest także doskonałą barierą ochronną w słoneczne dni. Osoby zmagające się z łupieżem również mogą znaleźć ukojenie w olejku tamanu. Regularne wcieranie w skórę głowy pomaga bowiem w łagodzeniu objawów łupieżu czy łuszczycy.

Olej tamanu będzie także idealnym sprzymierzeńcem osób cierpiących na bóle reumatyczne czy zmagających się z rwą kulszową. Jego działanie przeciwbólowe sprawdza się również w przypadku bólu gardła – wystarczy wsmarować olej tamanu w szyję, a uporczywy ból minie.

Olej tamanu – efekty regularnego stosowania

Z uwagi na szereg pozytywnych właściwości, jakie wykazuje olej tamanu, jego regularne stosowanie ma niebagatelny wpływ na wygląd oraz kondycję skóry. Staje się ona delikatna w dotyku, odżywiona i odmłodzona. Skutecznie pomaga w walce z drobnymi zmarszczkami, nawilża i tworzy filtr ochronny na skórze. Jego działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwzapalne pomogą skutecznie chronić skórę i zachować jej piękny, zdrowy i młody wygląd. Jednym słowem efekty stosowania są spektakularne!

Jak stosować olej tamanu?

Olej można stosować zarówno bezpośrednio, punktowo na zmiany skórne czy blizny, jak i w postaci rozcieńczonej, dodając do ulubionych kosmetyków. W przypadku stosowania bezpośrednio na skórę należy delikatnie rozgrzać odrobinę olejku tamanu między palcami, a następnie wklepać w wilgotną skórę. Jak wspominaliśmy na początku, olej tamanu ma intensywny aromat, dlatego też zalecamy stosować go na noc.

Można również dodawać olej do swoich ulubionych kosmetyków pielęgnacyjnych (w stężeniu 10%-50%). Sprawdzi się idealnie jako dodatek np. do kremu do twarzy, serum czy balsamu do ciała. Warto także pamiętać, że olej tamanu można łączyć z innymi naturalnymi olejkami.

Niesamowite właściwości zamknięte w niewielkiej buteleczce dostępne są dzisiaj w wielu sklepach z produktami naturalnymi. Warto więc sięgnąć po olejek tamanu i przekonać się o jego cudownym wpływie na problemy skórne.

[Głosów:1    Średnia:5/5]
Znajdź najlepszy salon urody w swoim mieście

Dołącz do dyskusji

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *