Dietetyka

Pomysły na zdrowe śniadanie

Pomysły na zdrowe śniadanie

Łatwy przepis na śniadanie fit pomoże Ci zachować piękno i młodość. Zobacz co jeść na śniadanie, aby dobrze wyglądać i świetnie się czuć. Zdrowe śniadanie to dobry początek dnia!

Węglowodany o niskim indeksie glikemicznym

Śniadanie fit powinno dać Ci energię na cały dzień. Sztuka polega jednak na tym, żeby kalorie zostały spożytkowane w całości i nie odłożyły się w postaci tłuszczu. Dlatego podstawą zdrowego śniadania powinny być węglowodany o niskim indeksie glikemicznym.

Co to jest indeks glikemiczny?

Indeks glikemiczny to wskaźnik, który pokazuje jak szybko pokarm jest zamieniany w energię (w postaci glukozy dostarczanej do krwi). Jeżeli następuje to szybko i nagle, organizm nie zawsze zdąży spożytkować tę energię i zamienia ją w tłuszcz. Jeśli pokarm jest zamieniany w energię wolno i stopniowo, możemy spożytkować ją na bieżąco. Wtedy mamy „moc do działania” przez długi czas, a glukoza nie jest zamieniana w tłuszcz.

Węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznym powinniśmy unikać komponując śniadanie fit. Ich źródłem są np. biały chleb (szczególnie pszenny) i pieczywo francuskie oraz oczywiście biały cukier.

Węglowodany o niskim indeksie glikemicznym są tym, co stanowi podstawę zdrowego śniadania. Ich źródłem są:

  • kiełki,
  • orzechy i nasiona,
  • wiele owoców i warzyw, np: rzodkiewka, sałata, szpinak, papryka, ogórek, pomidor, fasolka szparagowa, rzepa, morele, porzeczki, śliwki,
  • chleb żytni,
  • chleb tostowy z pełnego ziarna,
  • płatki śniadaniowe z pełnego ziarna,
  • pieczywo typu Wasa,
  • płatki i otręby owsiane.

Witaminy i minerały

Ich głównym źródłem w śniadaniu fit zawsze powinny być owoce i warzywa sezonowe. Jeśli takich brak, np. zimą, warto używać suszonych. Świetnie (choć dość kosztowne) są także owoce liofilizowane.

Zimową porą sięgajmy po kiszone warzywa. Zachowują wiele cennych składników odżywczych świeżych warzyw, a dodatkowo są bogate w kwas mlekowy. Stanowi on pożywkę dla naszych bakterii jelitowych, dlatego wspomaga naturalną odporność.

Warto spróbować także janginizacji owoców. Janginizacja to japońska metoda konserwowania z użyciem minimalnej ilości soli – podobna do kiszenia. Smak konserwowanych w ten sposób owoców – szczególnie malin i czereśni – jest wyśmienity.

Zwykle zwracamy uwagę na to, żeby w diecie było dużo podstawowych witamin i minerałów, jak np. witamin A oraz E, witamin z grupy B, żelaza, magnezu. Jednak dla zdrowia skóry, paznokci i włosów bardzo ważna jest wysoka zawartość krzemu w codziennej diecie. Naturalnym źródłem krzemu są wszelkie otręby i pieczywo z pełnego ziarna, owoce spożywane ze skórką, szczypiorek i czosnek. Łatwo i tanio można suplementować krzem – dobrym przykładem są tutaj wszelkie preparaty na bazie skrzypu polnego, rdestu ptasiego oraz pokrzyw i podbiału.

Orzechy, pestki i tłuszcze

Dla zachowania zdrowia skóry kluczową sprawa jest wysokie spożycie zdrowych tłuszczów. Odżywiają one cerę „od wewnątrz”. Ich najlepszym źródłem są orzechy włoskie, laskowe i pekan. Warto stosować także jak najwięcej oliwy z oliwek, oleju lnianego i oleju z pestek dyni (chodzi o stosowanie surowego oleju wysokiej jakości, nie wolno smażyć na tych olejach). Dobrym pomysłem jest codzienne jedzenie świeżo mielonego siemienia lnianego (np. w młynku do kawy) w jak największej ilości. Dzięki temu dostarczamy organizmowi dużo cennych kwasów tłuszczowych omega-3 i mnóstwo błonnika. Jedzmy tez dużo nasion: pestek dyni, nasion chia, pestek słonecznika. W umiarkowanych ilościach warto jeść migdały – byleby nie były to tzw. migdały kalifornijskie, pochodzące z USA. Takie migdały są w zasadzie produktem przemysłowym, pasteryzowanym. Najlepiej kupować migdały uprawiane w Hiszpanii.

Rewelacyjnym i bardzo uniwersalnym składnikiem śniadań jest masło orzechowe. Wybierz to bez soli i oleju palmowego – jest łatwo dostępne nawet w popularnych drogeriach.

Białko i śniadanie tłuszczowo-białkowe

Białko jest składnikiem, z którym związanych jest chyba najwięcej mitów żywieniowych. Fakty są takie, że przeciętna osoba dorosła (w Europie zachodniej i USA), która jest zdrowa i nie uprawia sportów wyczynowych, zjada codziennie zbyt dużo białka. I nie dotyczy to jedynie diety mięsnej, lecz także wegetariańskiej i wegańskiej.

Organizm ludzki sam produkuje taka ilość białka, jaka jest mu niezbędna. Warunkiem jest zróżnicowana dieta, zawierająca warzywa strączkowe. Jednak także te warzywa warto spożywać z umiarem. Zbyt duża ilość białka w pożywieniu jest niepotrzebnym obciążeniem dla organizmu.

W tym artykule opisujemy co warto jeść na śniadanie fit, jeżeli nie jesteś na żadnej szczególnej diecie. Dlatego nie polecamy popularnego ostatnio śniadania białkowo-tłuszczowego. Zalety tego rodzaju śniadania są niezaprzeczalne, jednak musi być ono stosowane jako element starannie ułożonej diety. W przeciwnym wypadku może wywołać bardzo negatywne skutki zdrowotne.

Śniadanie dietetyczne fit: szybki przepis (wegański)

Ten przepis na śniadanie fit łatwo wykonasz na co dzień. Jest smaczny, błyskawiczny i zawiera komplet składników, niezbędnych do zachowania piękna. Taka „zdrowotna bomba” da Ci dużo pozytywnej energii na cały dzień.

Składniki:

  • 1/4 szklanki płatków owsianych lub innych pełnoziarnistych,
  • szklanka mleka roślinnego (najlepiej orkiszowego, ryżowego, migdałowego),
  • łyżka masła orzechowego,
  • 2-3 łyżki orzechów i nasion,
  • 1-3 łyżki świeżo zmielonego siemienia lnianego,
  • garść sezonowych owoców (latem) lub suszone albo liofilizowane owoce (zimą),
  • opcjonalnie kilka kropel syropu klonowego.

Opis przygotowania

Płatki zalewamy mlekiem roślinnym i podgrzewamy maksymalnie 5 minut – im krócej tym lepiej. Mieszamy z łyżką masła orzechowego. Dorzucamy resztę składników.

Przepis możesz modyfikować, aby zmienić smak albo zamienić składniki na takie, które akurat masz pod ręką. Nie bój sie eksperymentować i korzystaj ze wskazówek z tego artykułu.

Dlaczego warto codziennie pamiętać zdrowym śniadaniu?

Szybko zauważysz efekty, jeżeli zadbasz o ten najważniejszy posiłek w ciągu dnia. W ciągu całego dnia nie zapomnij o dodawaniu superfoods do posiłków! Zobaczysz, że dzięki śniadaniu fit będziesz mieć więcej witalności, paznokcie i włosy staną się mocniejsze, a skóra zyska zdrowy, młodzieńczy wygląd. A może zdrowe śniadanie fit sprawi, że znajdziesz energię na więcej ruchu i zdrowszy tryb życia? Jeśli masz problem z samodzielnym ułożeniem diety, znajdź sprawdzonego dietetyka w Moment.pl.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Dołącz do dyskusji

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *