Kosmetyka

Jak skutecznie stosować olejek różany w trosce o piękną skórę. Właściwości i zastosowanie kosmetyków z róży

Jako naturalny produkt może być wykorzystywany do masażu, aromaterapii oraz jako składnik kosmetyków. Jest jednym z najdroższych i najbardziej cenionych olejów na świecie. Jego wyjątkowość bierze się nie tylko ze szczególnego zakresu zastosowania, ale także ze względu na skomplikowany proces otrzymywania. Olejek różany ma szereg zastosowań, dlaczego jest chętnie wykorzystywany, jako składnik kremów i balsamów. Skąd ten zachwyt?

W prawie 90% olejek różany produkuje się z kwiatów róży damasceńskiej, zwanej także różą z Damaszku. W starożytności za największych specjalistów w jego produkcji uchodzili Egipcjanie. Obecnie Egipt, Francja, Algieria, Turcja i Iran nadal wiodą prym w jego produkcji, jednak największym jest Bułgaria. To właśnie tam, w Dolinie Róż, wytwarzany jest olejek uznawany za najcenniejszy. By olejek nie tracił swojego aromatu, płatki róż zbierane są o świecie, ręcznie, w maju i w czerwcu, a następnie przewożone są do destylarni. Surowiec do produkcji olejku nie może być zmieszany i musi pochodzić od jednego gatunku i od tej samej odmiany kwiatu. Do wytwarzania olejku różanego stosuje się kilka metod: destylację w małych i dużych alembikach (najbardziej efektywna z metod), destylację z parą wodną i ekstrakcję z użyciem rozpuszczalników. Jeden kilogram czystego oleju różanego wytwarza się z pięciu ton kwiatów!

Olejek różany charakteryzuje się przeźroczystą, jasnożółtą, zielonkawą barwą, która ulega krystalizacji w temperaturze poniżej 15 stopni Celsjusza. Pachnie kwiatami róży, a jego smak jest ostry i balsamiczny. Bywa wykorzystywany samodzielnie jako perfumy lub może też być stosowany jako składnik do wytwarzania perfum i kosmetyków. Nadaje różany zapach płynom i kremom do użytku zewnętrznego. Może być także stosowany wewnętrznie.

Olejek różany – właściwości i działanie

Olejek różany wykazuje działanie uspokajające, przeciwbólowe, łagodzące, regenerujące, nawilżające, antyseptyczne, przeciwzapalne. Wzmacnia naczynia krwionośne, normalizuje ciśnienie, może być również użyty przy przewlekłym zapaleniu żołądka, czy niedoborach enzymów. Łagodzi bóle migrenowe, nudności, wspomaga organizm w stanach osłabienia. Dodatkowo może być wykorzystywany w kosmetykach do pielęgnacji ciała nie tylko ze względu na swoje właściwości zapachowe, ale również na właściwości oczyszczające.

Olejek różany bardzo dobrze wpływa na samopoczucie i równowagę psychofizyczną. Łagodzi skutki stresu, poprawia nastrój, relaksuje, działa antydepresyjnie, zmniejsza napięcie nerwowe i poprawia zasypianie i jakość snu. Zwiększa również poczucie własnej wartości, niweluje skutki depresji.

Naturalny olejek z róży likwiduje blizny po zmianach trądzikowych i ślady po ospie. Jest świetnym sposobem na gojenie się ran, można go stosować podczas obrażeń skórnych, na skaleczenia i rany. Dzięki niemu blizny są mniej widoczne. Działa antybakteryjnie, łagodząco, hamuje rozwój infekcji.

Właściwości bakteriobójcze można docenić również przy wewnętrznym stosowaniu. Jest niezastąpiony w leczeniu biegunki, zatruć pokarmowych czy innego rodzaju chorób wywołanych przez bakterię. Sprawdza się w infekcjach żołądka i jelit, ale także uszu, skóry czy skaleczeń. Olejek różany ma właściwości oczyszczające krew, neutralizujące szkodliwe toksyny w organizmie. Dzięki czemu organizmy świetnie radzi sobie z chorobami skórnymi, wysypkami.

Olejek z płatków róż jest bardzo dobry dla zdrowia wątroby, wzmacnia jej funkcjonowanie i stymuluje prawidłową pracę. Jest też świetnym środkiem przeczyszczającym, nie powoduje skutków ubocznych, natomiast wpływa na prawidłową pracę jelit. Pobudza żołądek i ma zbawienny wpływ na działania układu trawiennego. Działa łagodząco, zmniejsza stany zapalne, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu żołądka. Jest naturalnym sposobem na ochronę przed wrzodami, gdyż reguluje wytwarzanie kwasów żołądkowych i poziom żółci, co wpływa na prawidłowe procesy trawienne.

Olejek różany bywa również wykorzystywany jako sposób łagodzenia bólów menstruacyjnych. Już kilka kropel zmasowany w podbrzusze przynosi dużą ulgę. Natomiast wcierany w miejscach potliwe zmniejsza potliwość i nadaje skórze przyjemnego aromatu. Należy jednak pamiętać, że nie jest on wskazany dla kobiet w ciąży, które mogą go używać tylko po konsultacji z lekarzem.

Jak wykorzystać olejek różany do pielęgnacji twarzy?

W kosmetyce wykorzystywany jest ze względu na swoje właściwości antyseptyczne i przeciwzapalne. Dzięki kojącemu działaniu wykorzystywany jest w kosmetykach do cery wrażliwej, zmęczonej i szarej. Dodaje blasku, wpływa korzystnie na rozszerzone naczynka, wzmacnia je i zmniejsza zaczerwienienia.

Ma szereg właściwości odżywczych, w tym w dużej mierze wysoką zawartość witaminy E i C oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki temu dodany do kosmetyków dedykowanych cerze suchej, odwodnionej oraz cerze dojrzałej odżywiają ją, wygładza i nawilża. Dodatkowo zmniejsza widoczność zmarszczek i zwiększa jędrności skóry. Bardzo często dodawany jest do kremów pod oczy, by zmniejszyć opuchliznę i usunąć objawy zmęczenia.

Jednak olejek to nie tylko nawilżanie, ale i oczyszczanie. Jest wykorzystywany jako metoda oczyszczania za pomocą olejku. Zgodnie z tą zasadą tłuszcz zastępuje tłuszcz, co oznacza, że olejek różany usuwa z twarzy nadmiar nagromadzonego łoju. W tym systemie oczyszczania olejek różany należy zmieszać z olejkiem rycynowym w proporcji 70 do 30%. Przed przystąpieniem do nałożenia olejków, należy twarz przemyć wodą lub hydrolatem, a następnie przygotowaną mieszankę aplikuje się na twarz. Po kilku minutach masażu warstwę oleju należy zmyć ręcznikiem zamoczonym w ciepłej wodzie. Nie masując i nie ścierając, by nie podrażnić skóry.

Zastosowanie olejku różanego w pielęgnacji włosów

Zawarte w olejku różanym substancje odżywcze tak samo, jak na skórę, bardzo dobrze wpływają na pielęgnację włosów. Działa nawilżająco i oczyszczająco. Pomaga w stanach zapalnych mieszków włosowych. Jego zastosowanie jest banalnie proste. Nacierające końcówki specjalnie przygotowaną mieszanką, możemy uzyskać rezultat zdrowych i lśniących włosów. Wystarczy wymieszać na dłoni 2-3 krople oleju różanego połączonego z łyżką oleju migdałowego lub kokosowego czy z pestek winogron i wetrzeć w końcówki włosów. Efekt będzie widoczny już po kilku zastosowaniach.

Olejek różany – zastosowanie w aromaterapii

Ze względu na  swój niepowtarzalny zapach jest świetnym elementem aromaterapii. Nie tylko do wykorzystywania w gabinetach kosmetycznych, ale także w domowych salon SPA. Już kilka kropel olejku wlanego do wanny spowoduje, że kąpiel będzie działała relaksująco i pomoże zregenerować siły po ciężkim dniu.

Jednym z najskuteczniejszych przepisów na balsam do kąpieli jest mikstura łącząca w sobie 5-10 kropli olejku różanego z łyżką miodu i mleka. Dzięki czemu możemy przygotować sobie bardzo relaksująca kąpiel. Należy jednak pamiętać o rozsądku i nie przesadzać z długością kąpieli. Wskazane jest, by trwała nie dłużej niż 20 minut, a temperatura wody nie była za wysoka. Przeciwwskazaniem do tego typu kąpieli jest niskie ciśnienie oraz popękane naczynia krwionośne.

Olejek różany wykorzystywany jest do masażu ciała i twarzy. Kilka kropel zmasowanych na dłoni, należy okrężnymi ruchami wmasować w skórę przez około pół minuty. Po tym czasie olejek wchłania się. Należy go stosować wieczorem, po dokładnym demakijażu. Ze względu na swoje właściwości zapachowe oraz nawilżające, olejek różany bywa wykorzystywany w kremach nawilżających, balsam do ust, olejków do włosów szamponach.

W domowych warunkach możemy przygotować mieszankę na bazie gorącej wody, łączącą olejek różany z olejkiem arganowym, z woskiem pszczelim i olejkiem ze słodkich migdałów. Jest to sprawdzony przepis na preparat do mycia twarzy.

Nawilżona, świeża cera, zredukowane stany zapalne, odmłodzona skóra to tylko nieliczne z pozytywnych działań olejku różanego. Pomaga w gojeniu się ran, łagodzi podrażnienia i oparzenia. Polecany jest do pielęgnacji do każdego typu cery i warto mieć go w swoim domowym arsenale zdrowia.

[Głosów:1    Średnia:5/5]
Znajdź najlepszy salon urody w swoim mieście

Dołącz do dyskusji

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *