Kosmetyka

Olejek lawendowy – pielęgnuje zmysły i ciało!

Zapach lawendy nieodzownie kojarzy się z wakacjami. Słodki, zmysłowy aromat działa kojąco na zmysły i pomaga się zrelaksować. Oprócz tego, że znany jest swoich właściwości antydepresyjnych, posiada szerokie zastosowania w kosmetyce i medycynie. Jeżeli jeszcze nie znasz jego pozytywnych cech, przeczytaj ten artykuł i dowiedz się, jak olejek lawendowy może poprawić codzienną pielęgnację.

Lawenda, jak i olejek lawendowy, od wieków znane były medycynie tradycyjnej. A dzięki swoim działaniom leczniczym są jednym z najczęściej wykorzystywanych składników domowej apteczki. Lawenda jest charakterystycznym zawsze zielonym krzewem o fioletowo-niebieskich kwiatach. Naturalnie występujące w basenie Morza Śródziemnego i posiada (według różnych klasyfikacji) nawet 40 rodzajów. Jej wyróżnikiem jest słodki, przyjemny zapach, dzięki któremu chętnie jest wykorzystywana jako element kosmetyków oraz perfum.

Czym jest i skąd pochodzi olejek lawendowy?

Olejek lawendowy to olejek eteryczny, który znalazł szerokie zastosowanie, dzięki właściwościom leczniczym. Swój specyficzny zapach zawdzięcza olejkom eterycznym z grupy terpenów. Olejek lawendowy posiada aż 150 składników aktywnych, które przyczyniają się do jego działania: przeciwzapalnego przeciwgrzybiczego, antydepresyjnego, antyseptycznego, przeciwbólowego, odtruwająco i uspokajającego. Jest pozyskiwany z lawendy wąskolistnej, zwanej również lekarską lub prawdziwą. Występuje ona przede wszystkim w Prowansji oraz na chorwackiej wyspie Hvar.

Naturalną metodą pozyskiwania jest metoda destylacji parą wodną lub ekstrakcji rozpuszczalnikami lotnymi. Pierwsza metoda jest bardziej popularna. Kwiaty są zalewane wodą w kotłach ogrzewanych na ogniu. Jednak uzyskiwane w ten sposób olejki, posiadają małą zawartość estrów. Większą wydajność osiąga się w urządzeniach, w których kwiaty są poddawanie działaniu pary wytwarzane w osobnym kotle. W tym sposobie wytwarzania olejków wskazane jest używanie kwiatów świeżych, ponieważ w procesie suszenia – poza wodą – ulatnia się część oleju. Olejek otrzymywane w wyniku destylacji parą wodną posiada charakterystyczny silny zapach, lekko gorzkawy aromatyczny smak i barwę żółtawo lub żółto-zielonkawą.

W przypadku drugiej metody pozyskiwania olejków, kwiaty lawendy poddawane są ekstrakcji na przykład benzenem lub eterem naftowym. Po odparowaniu rozpuszczalników pozostaje olejek stały lub półstały, z którego oddziela się woski.

Olejek lawendowy jest powszechnie dostępny. Można go kupić w aptekach, w sklepach zielarskich, można również przygotować go ze świeżych lub suszonych ziół samemu w domu. Jego koszt nie jest wielki, natomiast możliwości wykorzystania ogromne. Jako jeden z nielicznych olejków może być stosowany zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie, bezpośrednio na skórę, jest bowiem najdelikatniejszym olejkiem.

Nie daj się jednak oszukać. W sprzedaży występują różne olejki lawendowe i nie wszystkie mają takie samo działanie. Tańsze, wytwarzane z innych odmian lawendy, nie posiadają właściwości lawendy lekarskiej. Mimo, że oba są równie przyjemne dla nosa, to w celach leczniczych należy wybierać tylko i wyłącznie olejek z lawendy lekarskiej, wąskolistnej (Lavandula angustifolia).

Olejek lawendowy – właściwości i zastosowanie

Olejek lawendowy to skarb, który każda kobieta powinna mieć w swoim domu. Właściwości antybakteryjne, antyseptyczne i grzybobójcze sprawiają, że jest idealnym sposobem na wiele trapiących nas chorób. Przede wszystkim zapobiega wszelkim chorobom. Brzmi cudownie, a przecież to nie wszystko! To także sprawdzony sposób na rany i oparzenia słoneczne, gdyż zawarte w nim liczne składniki odżywcze stymulują produkcję kolagenu.  Nie tylko leczy, ale i znacząco poprawia wygląd skóry.

Nie mniej jednak najczęściej spotykanym zastosowaniem olejku eterycznego lawendowego jest aromaterapia. Już kilka kropel tego eliksiru sprawia, że samopoczucie polepsza się. Zapach lawendy koi nerwy, rozładowuje napięcia. Dlatego powszechnie korzystają z niego masażyści. Wcierany w skronie pomaga w walce z bólami głowy. Ułatwia zasypianie i również poprawia jakość snu.

Wśród innych korzystnych rezultatów korzystania z olejku lawendowego wymienić możemy oczyszczanie górnych dróg oddechowych, rozluźnienie mięśni i pomoc przy łagodzeniu infekcji. Olejek lawendowy znalazł zastosowanie także w kosmetyce. Poprawia kondycję włosów, nadaje im blasku i ułatwia rozczesywania.

Podsumowując, do głównych właściwości olejku lawendowego należą:

  • działanie przeciwbólowe,
  • właściwości przeciwzapalne,
  • koi podrażnienia,
  • zmniejsza bóle mięśni,
  • łagodzi bóle reumatyczne, bóle pleców i nóg,
  • pomaga usunąć stan zapalny kręgów szyjnych,
  • pobudza krążenie krwi,
  • pomaga w chorobach oddychania i górnych dróg oddechowych,
  • oczyszcza drogi moczowe,
  • pielęgnuje skórę,
  • pomaga w leczeniu trądziku, łuszczycy,
  • wspiera gojenie się ran,
  • łagodzi proces powstawania zmarszczek,
  • pomaga w pielęgnacji włosów,
  • działa na zaparcia, bóle brzucha, kolki, wzdęcia i wymioty
  • u małych dzieci wzmacnia odporność.

Czy każdy możesz używać olejku lawendowego?

Pomimo bardzo wielu pozytywnych aspektów stosowania olejku z lawendy, należy pamiętać, że nie wszyscy powinni z niego korzystać. Przeciwwskazaniem jest ciąża i karmienie piersią. Nie powinny go stosować również osoby cierpiące na cukrzycę oraz osoby z wrażliwą skórą. Mimo tego, że działa odżywczo na cerę, należy mieć na względzie, że może powodować uczulenia. Dlatego przed pierwszym użyciem, zaleca się wykonanie próby uczuleniowej. Jak ją zrobić? Mały fragment ciała np. przegub ręki, trzeba posmarować olejkiem lawendowym. Jeżeli nie odczujesz żadnych nieprzyjemnych objawów, np. swędzenia, pieczenia, możesz zacząć używać olejku.

Wewnętrznie nie należy stosować olejku lawendowego w ostrych zapaleniach żołądka, jelit i wyrostka robaczkowego, jak również w przypadku czynnej choroby wrzodowej oraz schorzeniach wątroby i nerek.

Zastosowanie olejku lawendowego

Drogocenne właściwości lawendy wykorzystuje się w mydłach, żelach, balsamach i kremach. Często też łączy się go również z innymi olejami, w tym olejkiem cedrowym, sosnowym, szałwiowym oraz olejkiem z gałki muszkatołowej. Już kilka kropel olejku lawendowego dodanego do kąpieli, łagodzi podrażnienia i stany zapalne skóry. Bardzo dobrze wpływa na leczenie łuszczycy, egzemy, oparzeń, czy stanów grzybiczych, dlatego też bardzo często stosowany jest w szamponach.

Wykorzystywany do inhalacji, nie tylko pozytywnie wpływają na górne drogi oddechowe, ale również koi nerwy oraz pomaga w chorobach serca i stanach lękowych. Wsmarowany w skronie, daje efekty lepsze niż środki przeciwbólowe. Znany jest też z niwelowania bólu mięśni i stawów, reumatyzmu. Stosowany jest również jako środek uśmierzający ból miesiączkowy. Starym sposobem jest wcieranie kilku kropel w dolną część brzucha.

Olejek lawendowy w pielęgnacji skóry

W kosmetyce  olejek lawendowy jest jednym z najczęściej stosowanych olejków w walce z trądzikiem. Zabija bakterie powodujące infekcje skóry, wygładza ją i obniża produkcja łoju. Co ważne, zapobiega również w występowaniu blizn. Zawarte w lawendzie kwasy organiczne, garbniki i substancje zwalczające wolne rodniki, pozytywnie wpływają jakość cery. Lawenda najczęściej jest wykorzystywana do produkcji kosmetyków do cery tłustej, ponieważ odkażają i odświeżają skórę, ogranicza produkcję łoju. Poza tym łagodzi podrażnienia i wyrównują koloryt skóry.

Dodatkowo zawarte w olejku terpeny zmieniają strukturę warstwy rogowej naskórka, co powoduje lepsze przenikanie substancji czynnych zawartych w kosmetyku. Z tego też powodu lawendę oraz olejek lawendowy często możemy spotkać jako składnik szamponów, mydeł i balsamów. Mydło lawendowe znane jest z działania zmiękczającego skórę i właściwości dezynfekujących. Dodatkowo pięknie pachnie i rewelacyjnie wygładza.

Pomoc w pielęgnacji paznokci

Jednak olejek lawendowy to nie tylko pomoc w chorobach i pięknej skórze. Można go równie śmiało wykorzystywać do pielęgnacji paznokci, w szczególności narażonych na rozdwajanie i złamania. Domowym sposobem może przygotować miksturę, która świetnie poprawia kondycję zniszczonych paznokci. Podgrzaną oliwę z oliwek mieszamy z kilkoma kroplami olejku lawendowego i moczymy w niej paznokcie przez ok. 10 minut, powtarzając ten zabieg przez tydzień.

Olejek lawendowy na piękne i lśniące włosy

Olejek lawendowy często wykorzystywany jest także do pielęgnacji włosów. Pobudza krążenie krwi, reguluję pracę gruczołów łojotokowych, działa przeciwzapalnie. Częste wcieranie go w skórę głowy obniża efekt wypadania włosów i wpływa na ich przyrost. Posiada działanie łagodzące i przeciwzapalne, dzięki czemu jest skutecznym środkiem w walce z łupieżem i przetłuszczaniem się włosów. Najskuteczniejszą metodą używania olejku lawendowego do pielęgnacji włosów jest wcierka aplikowana na skórę głowy, co najmniej godzinę przed myciem włosów.

Jak możemy się przekonać, działanie olejek lawendowego jest szerokie i wszechstronne. Jego działanie dobrze wpływa nie tylko na nastrój czy kondycję skóry, włosów i paznokci, ale jest również drogocennym wsparciem w walce z licznymi chorobami. Warto tym samym zaprzyjaźnić się z tym niezwykłym olejkiem, aby w pełni cieszyć się jego pozytywnym wpływem na organizm.

[Głosów:1    Średnia:5/5]
Znajdź najlepszy salon urody w swoim mieście

Dołącz do dyskusji

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *