Kosmetyka

Wyjaśniamy, czym jest i jak działa olejek kamforowy. Sprawdź najlepszy opis tego produktu

Olejki to produkty, o których z pewnością słyszał każdy. Jest ich całe mnóstwo. Większość posiada bardzo szerokie zastosowanie, przez co wykorzystuje się je zarówno w kosmetyce, jak i w lecznictwie. Jednym z tego typu olejków jest popularny olejek kamforowy, na którym dziś została skupiona nasza uwaga. Postanowiliśmy więc rzetelnie przedstawić Wam m.in. pochodzenie, właściwości i zastosowanie olejku kamforowego. Podpowiadamy również, gdzie można kupić olejek kamforowy, ile może kosztować oraz jak należy go stosować.

Czym jest kamfora?

Kamfora (z łac. Camphorum) znana jest od wieków. Często stosowały ją nasze babcie, jako lek na różne dolegliwości zdrowotne. Dziś kamfora podbiła też branżę kosmetyczną. Co to takiego? Otóż jest to związek organiczny, który pochodzi z drzewa cynamonowca kamforowego należącego do rodziny wawrzynowatych (wytwarza się ją także sztucznie). Drzewa kamforowe porastają tereny Tajwanu, Chin, Japonii i Wietnamu. Co ciekawe, to długowieczny gatunek, który potrafi dożyć nawet 1 000 lat!

Kamfora to ciało stałe o białej barwie i bardzo specyficznym zapachu. Substancja w czystej postaci bardzo często wykorzystywana jest jako składnik maści rozgrzewających. Kamfora jest lekiem, który pomaga m.in. w zatruciach czadem, w osłabieniu, w niewydolności oddechowej oraz w stanach zapalnych i bólach. Warto podkreślić, że jest to substancja łatwopalna. Kamfora stanowi też bazę do produkcji olejku kamforowego.

Jak powstaje olejek kamforowy? – skład produktu

Popularny olejek kamforowy otrzymywany jest z kamfory dzięki procesowi ekstrakcji, czyli wyodrębnieniu składnika mieszaniny metodą dyfuzji. Do tego celu wykorzystuje się kamforę z dwóch rodzajów drzew kamforowych (wyżej wspomnianego drzewa kamforowego oraz innego jego gatunku pochodzącego z Borneo). Obydwa otrzymane w ten sposób olejki mają bardzo zbliżone właściwości. Różni je jedynie zapach oraz stężenie niektórych składników. Warto też podkreślić, że z kamfory wytwarzane są nie tylko olejki, ale także leczniczy olej kamforowy.

My zajmiemy się dziś głównie olejkiem kamforowym. W składzie tego produktu najczęściej możemy znaleźć berneol, kamfen, pinen, alkohol, kamforę, safrol oraz terpeny. Wszystkie te substancje sprawiają, że olejek posiada trwały i charakterystyczny zapach. Po jego zastosowaniu odczuwalny jest chłód i orzeźwienie. W związku z tym olejek bardzo często wykorzystywany jest do produkcji perfum oraz w aromaterapii. Z uwagi na rozległe właściwości olejek wykazuje zarówno działanie kosmetyczne, jak i lecznicze.

Czy olej i olejek oznacza to samo?

Bardzo często obydwa określenia używane są zamiennie. To jednak duży błąd, ponieważ olejek i olej to zupełnie inne produkty. Olejek jest to ciekła i lotna substancja zapachowa, która pochodzi ze świeżych lub suszonych roślin. Olejki pozyskuje się najczęściej poprzez proces destylacji z parą wodną. Produkty znajdują zastosowanie w kosmetyce i perfumiarstwie.

Olej jest natomiast ciekłą i łatwo topniejącą substancją ciekłą, która nie rozpuszcza się w wodzie i posiada różną budowę chemiczną. Oleje mają też inne zastosowanie niż olejki. Często wykorzystuje się je bowiem w lecznictwie (np. olej kamforowy). Jedyną cechą, która łączy obydwa produkty, są zbliżone właściwości.

Jakie właściwości posiada olejek kamforowy?

Niewielka buteleczka olejku kamforowego wygląda naprawdę niepozornie. Okazuje się jednak, że produkt posiada bardzo dużo cennych właściwości. Często olejek wykorzystuje się w celach pielęgnacyjnych, ponieważ usuwa on zaskórniki, działa wspomagająco w regulowaniu wydzielania się sebum, hamuje powstawanie pryszczy, działa przeciwłupieżowo, leczy opryszczkę, hamuje nadmierną potliwość oraz pobudza cebulki włosów do wzrostu. Ponadto, wcieranie olejku kamforowego w skórę pięt i łokci pomoże pozbyć się zrogowaciałego naskórka. Co ciekawe, olejek kamforowy odpręża i zwiększa libido. W związku z tym stanowi świetny afrodyzjak!

Prócz właściwości pielęgnacyjnych olejek wykazuje także doskonałe działanie lecznicze. Płyn ma działanie rozkurczowe, pobudzające, odkażające oraz przeciwzapalne. To jednak nie wszystko. Olejek kamforowy skutecznie obkurcza błonę śluzową, uspokaja i znieczula. Na dodatek ma właściwości owadobójcze.

Olej i olejek kamforowy zastosowanie

Powinniśmy wiedzieć, że gdy kupujemy olejek kamforowy zastosowanie produktu może być wielorakie. Zobaczmy więc, w jakim celu może nam posłużyć olejek i olej kamforowy.

W lecznictwie

Kamfora wykorzystywana w celach zdrowotnych to głównie olej kamforowy oraz maści kamforowe. Produkty, a właściwie leki, stosowane są zewnętrznie na skórę w przypadku bólu mięśni i stawów. Uwaga! Lek powoduje miejscowe przekrwienie. Olej należy wcierać, natomiast maść rozsmarowuje się na skórze. Maść kamforowa, podobnie jak olej, ma doskonałe właściwości rozgrzewające. Dlatego też lek stosowany jest często na różnego rodzaju bóle stawowo-mięśniowe oraz odmrożenia i nerwobóle.

Olej kamforowy jest niewskazany do stosowania w obrębie błon śluzowych i twarzy. Nie wolno stosować go także na uszkodzony fragment skóry. Osoby, u których może wystąpić nadwrażliwość na kamforę, również nie powinny korzystać z oleju. Przeciwwskazania do stosowania produktu dotyczą także niemowląt i dzieci do szóstego roku życia. Leku nie stosuje się w obrębie szyi i głowy.

W kosmetyce

Na równie szeroką skalę olejek kamforowy wykorzystywany jest w branży kosmetycznej. Wspaniałe właściwości sprawiają, że produkt może znacznie ułatwić nam codzienną pielęgnację. Z pomocą olejku możemy bowiem zadbać o całe ciało. Aromatyczny olejek na bazie kamfory można dodawać np. do kąpieli, dzięki czemu będziemy mogli się zrelaksować i odprężyć. Olejek można też znaleźć często w składzie niektórych perfum, dezodorantów i antyperspirantów.

Składnik ten występuje także w chłodzących i orzeźwiających kremach pielęgnacyjnych do stóp, w balsamach do ust, pomadkach oraz w płynach przeznaczonych do oczyszczania twarzy. Z uwagi na działanie przeciwbakteryjne i odkażające, olejek kamforowy bardzo często można znaleźć w składzie kosmetyków do cery trądzikowej. Na bazie substancji produkowane są również maseczki i kremy oraz serum dla zmęczonej i ziemistej cery, które skutecznie poprawiają jej ukrwienie.

Jak stosować olejek kamforowy?

Olejek kamforowy to ciecz, w związku z tym stosuje się go punktowo na skórę. Dozwolone jest pomieszanie olejku z innymi kosmetykami pielęgnacyjnymi. Na przykład, jeżeli chcemy pozbyć się łupieżu, powinniśmy regularnie wcierać olejek w skórę głowy. Czynność tę należy wykonywać przed snem, ponieważ po zabiegu włosy będą tłuste.

Nakładanie olejku na twarz powinno się natomiast wykonywać za pomocą wacika (oczyszczanie twarzy) i patyczka kosmetycznego służącego do czyszczenia uszu (nakładanie olejku na wypryski). Po nałożeniu olejku na zmiany musimy poczekać, aż olejek zostanie wchłonięty. Kiedy to nastąpi, nasączonym wacikiem można oczyścić twarz i skórę dekoltu.

Olejek kamforowy możemy także dodać do kąpieli (kilka kropel), co sprawi, że zadziała on na skórę całego ciała. By pozbyć się zrogowaciałego naskórka na łokciach czy piętach, olejek należy wcierać w te miejsca.

Olejek kamforowy cena produktu i miejsca, gdzie możemy go nabyć

Okazuje się, że olejek olejkowi nierówny. Bardzo wiele tego typu produktów to tzw. podróbki, które są rozcieńczone i zawierają zaledwie kilka procent olejku kamforowego. Warto więc zawsze sprawdzać skład, zanim zdecydujemy się na zakup. Najlepszy efekt osiągniemy wówczas, gdy zastosujemy 100% olejek, a nie produkt z jego dodatkiem.

Olejek kamforowy możemy kupić praktycznie w każdej aptece, w sklepach internetowych oraz w większości drogerii stacjonarnych. Mała buteleczka olejku (ok. 10% kamfory) jest tania, jak przysłowiowy barszcz, bowiem kosztuje ok. 2 zł – 3 zł. Prawdziwy 100% olejek będzie trochę droższy. Za 7 ml buteleczkę zapłacimy blisko 7 zł.

Niskim kosztem możemy więc mieć coś, co pomoże nam w pielęgnacji skóry oraz w leczeniu wielu schorzeń. Pamiętajmy, jednak aby zerknąć na stężenie olejku, ponieważ to właśnie od niego zależne jest działanie. Olejki coraz częściej powracają do łask. Dopiero po zagłębieniu się w ich właściwości, zaczynamy doceniać te produkty. Na ich korzyść zdecydowanie przemawia też niska cena oraz szeroka dostępność olejków.

[Głosów:1    Średnia:5/5]
Znajdź najlepszy salon urody w swoim mieście

Dołącz do dyskusji

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *