FryzjerKosmetykaPaznokcie

Zastosowanie olejku rycynowego w pielęgnacji. Najlepszy przewodnik!

olej rycynowy

Olej rycynowy popularny jest już od wielu lat. To środek świetnie znany naszym mamom i babciom, a nawet jeszcze wcześniejszym pokoleniom. Na tę wielopokoleniową sympatię zasłużył sobie przede wszystkim mnogością zastosowań – posiada bowiem mnóstwo właściwości pielęgnacyjnych oraz leczniczych.

Choć dziś nie wszyscy zdają sobie z tego sprawę, olejek rycynowy ma tak wiele zastosowań, że z powodzeniem może zastąpić niejeden kosmetyk, a nawet lek. Wykorzystywany jest do pielęgnacji włosów, paznokci, rzęs, brwi, twarzy i pozostałych partii ciała. Ponadto pomaga redukować niedoskonałości, takie jak trądzik, drobne zmarszczki, blizny czy rozstępy oraz leczyć – zarówno od wewnątrz (np. spożywany jako lek na zaparcia), jak i na zewnątrz (stosowany na skórę przeciw łuszczycy czy liszajowi). Przyjrzyjmy się jego zaletom nieco bliżej.

Olej rycynowy – właściwości

Ten wielozadaniowy olej roślinny pozyskiwany jest z nasion tzw. rącznika pospolitego, występującego naturalnie w Indiach i Afryce. Ma działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne – i to właśnie dzięki temu sprawdza się nie tylko pielęgnacyjnie, ale i leczniczo. Może być stosowany zarówno samodzielnie, jak i w połączeniu z innymi produktami do pielęgnacji, czy też jako składnik kosmetyków, mydeł, a nawet leków. Aplikowany zewnętrznie raczej nie wywołuje alergii czy podrażnień, jednak trzeba pamiętać, że tak, jak każdy inny kosmetyk, olejek rycynowy należy stosować rozważnie i z umiarem. Jak można go wykorzystać?

Olej rycynowy – zastosowanie na włosy i skórę głowy

W kontekście pielęgnacji włosów olej rycynowy znany jest chyba wszystkim. Stosowany jako odżywka wzmacnia i wygładza je, dodając przy tym blasku. Świetnie sprawdza się także jako środek przeciw wypadaniu, a jednocześnie przyspieszacz wzrostu. Trzeba jednak pamiętać, że w tej kwestii pomoże jedynie osobom, których włosy uległy przerzedzeniu – odżywi bowiem nieaktywne mieszki włosowe, ale nie spowoduje utworzenia nowych. To niemożliwe, ponieważ ich ilość na głowie człowieka jest stała przez całe życie.

Olejowanie włosów olejkiem rycynowym

Ze względu na gęstą, utrudniającą rozprowadzenie konsystencję olejku rycynowego, najlepszym rozwiązaniem jest zmieszanie go z innym olejem (lub olejami). Przy dobieraniu składników warto jednak zwrócić uwagę na to, czy nadają się one do naszego typu włosów (rozróżniamy trzy podstawowe typy: nisko-, średnio- i wysokoporowate) – bowiem tylko odpowiednio dobrane oleje zapewnią nam oczekiwane efekty.

Mieszankę wcieramy we włosy na całej długości, zakładamy foliowy czepek i owijamy głowę ręcznikiem na minimum 30 minut (im dłużej, tym lepiej). Następnie zmywamy szamponem. Oleje możemy zostawić także na całą noc, jednak w takim wypadku warto doliczyć sobie kilka dodatkowych minut na poranną toaletę, ponieważ po tego typu zabiegu niezbędne jest umycie włosów przynajmniej dwa razy.

Wcieranie oleju rycynowego w skórę głowy

Czysty, delikatnie podgrzany (na zimno będzie zbyt gęsty) olej rycynowy lub jego mieszankę z innym stymulującym olejkiem (np. arganowym) wcieramy spokojnymi, niezbyt intensywnymi ruchami w skórę głowy i pozostawiamy na noc. Pamiętajmy, że aby dobrze zmyć olejki, musimy umyć głowę co najmniej dwukrotnie. Dla uzyskania najlepszych efektów warto powtarzać taki zabieg minimum 2-3 razy w tygodniu.

A jakie korzyści nam przyniesie?

  • ograniczy wypadanie włosów,
  • ograniczy przetłuszczanie,
  • działając przeciwgrzybiczo i antybakteryjnie wyleczy niektóre infekcje skóry głowy,
  • pobudzi nieaktywne mieszki włosowe i przyspieszy wzrost włosów.

Olej rycynowy – zastosowanie na twarz

W tym obszarze olejek rycynowy doskonale sprawdzi się do codziennego oczyszczania cery, pielęgnacji brwi i rzęs, a dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym – również do leczenia trądziku (wspomagająco) oraz pozostałych po nim blizn. Przyjrzyjmy się tym zastosowaniom nieco bliżej.

Oczyszczanie twarzy olejkiem rycynowym

Dla zabieganych idealnym rozwiązaniem będzie wersja przyspieszona, czyli po prostu przetarcie skóry wacikiem zwilżonym odrobiną oleju rycynowego. Efekt może nas nieco zaskoczyć, bowiem nawet, jeśli wykonamy tę czynność po uprzednim umyciu twarzy, na waciku z olejkiem prawdopodobnie mimo wszystko znajdziemy pozostałości makijażu. To dlatego, że oczyszcza on znacznie bardziej skutecznie, niż popularne kosmetyki.

Mając nieco więcej czasu, możemy pokusić się o oczyszczanie w wersji mini SPA dla twarzy. Do tego celu będziemy potrzebować kilku rekwizytów, a mianowicie: płatków kosmetycznych, olejku rycynowego, oleju kokosowego, gorącej wody, zimnej wody, małego ręcznika do użycia na mokro oraz ręcznika do osuszenia twarzy. To tylko kilka prostych kroków:

  • Zaczynamy od zmycia makijażu przy pomocy wacika nasączonego odrobiną zmieszanych olei (proporcje mieszanki dostosujmy do typu naszej cery: do suchej więcej kokosowego, do tłustej więcej rycynowego).
  • Namoczony wcześniej w gorącej wodzie (na tyle, aby uniknąć poparzenia!) mały ręcznik starannie wykręcamy i nakładamy na kilkanaście sekund na twarz.
  • Zdejmujemy ręcznik i delikatnie, ale dokładnie przecieramy nim twarz, aby usunąć z niej ewentualne resztki zanieczyszczeń.
  • Na koniec zamykamy pory, obmywając cerę bardzo zimną wodą.

Wspomaganie leczenia trądziku i blizn po nim

Jeżeli doskwiera nam problem trądziku lub szukamy sposobu na zwalczenie pozostałych po nim blizn, tutaj również możemy liczyć na wsparcie oleju rycynowego. W tym przypadku nakładamy go punktowo na zmienione chorobowo miejsca – oczywiście po uprzednim demakijażu. Do aplikacji warto wykorzystać sterylne gaziki, aby upewnić się, że nie pozostawimy na cerze żadnych szkodliwych bakterii. Olej pozostawiamy na ok. 30-60 minut, a następnie dokładnie zmywamy. Dla przyspieszenia efektów warto powtarzać tę czynność codziennie rano i wieczorem.

Uwaga! Stosując olejek rycynowy na twarz pamiętajmy, aby nie przesadzać z jego ilością. Nadmiar substancji może bowiem spowodować skutki odwrotne do zamierzonych – doprowadzić do zatkania porów, a co za tym idzie do podrażnień skóry i powstawania wyprysków.

Pielęgnacja rzęs i brwi olejkiem rycynowym

Wiele osób ogromnie ceni ten naturalny kosmetyk za jego działanie na rzęsy i brwi. Olejek rycynowy pobudza bowiem wzrost i przedłuża żywotność włosków, dzięki czemu stają się dłuższe, a także mocniejsze i nieco ciemniejsze.

Aplikacja olejku na rzęsy i brwi jest bardzo łatwa, jednak w przypadku tych pierwszych warto zachować szczególną ostrożność – olejek nie powinien dostać się do oka. Możemy nakładać go przy pomocy szczoteczki ze starego tuszu lub specjalnie zakupionej w drogerii (są bardzo tanie). Do rozprowadzania na brwiach sprawdzi się również zwykły patyczek higieniczny.

Olej rycynowy – zastosowanie na paznokcie

Rycynę warto wykorzystać również do pielęgnacji paznokci – zarówno u dłoni, jak i u stóp. Odżywia, wzmacnia, a także leczy osłabioną płytkę oraz uszkodzone skórki, zapewniając im zdrowy i piękny wygląd. W tym celu wystarczy wcierać niewielką ilość olejku raz dziennie przez około 2-3 miesiące. Odrobina konsekwencji w działaniu pozwoli osiągnąć niesamowite efekty i na dobre zapomnieć o rozdwojonych paznokciach.

Olej rycynowy – właściwości lecznicze

Pora przyjrzeć się także leczniczym właściwościom olejku rycynowego. Jakie schorzenia pomoże nam pokonać?

Problemy skórne

Począwszy od przesuszonej i zrogowaciałej skóry, przez oparzenia słoneczne, zmarszczki i rozstępy, po kurzajki, infekcje grzybicze, liszaje oraz wspomniany już trądzik. Olej rycynowy to prawdziwy bohater w walce z najróżniejszymi przypadłościami skóry! Jeżeli chodzi o aplikowanie go, możemy wykorzystać metodę opisaną we wcześniejszej części tego artykułu (przy temacie walki z trądzikiem) lub zastosować go w formie okładu – nasączyć nim wacik o odpowiednim rozmiarze, przyłożyć do poddawanego kuracji obszaru, owinąć bandażem i pozostawić na minimum godzinę, a w miarę możliwości na całą noc. Na koniec dokładnie spłukać.

Stosując olejek rycynowy do walki z liszajem, możemy połączyć go z olejem kokosowym, który zapewni skórze dodatkowe nawilżenie.

Uwaga! Pamiętajmy, aby nie używać tego samego wacika do smarowania różnych obszarów chorej skóry, ponieważ w ten sposób możemy niechcący przenieść szkodliwe bakterie.

Problemy żołądkowe

A konkretnie… zaparcia! Przyjmowany doustnie, olej rycynowy stanowi silny środek przeczyszczający. Warto jednak używać go z rozwagą i ostrożnością, ściśle według wskazań na ulotce lub uzyskanych od farmaceuty.

Uwaga! Olejku nie powinny spożywać osoby chorujące na niedrożność jelit i zapalenie wyrostka, a także kobiety w ciąży oraz karmiące. W ich przypadku, ze względów bezpieczeństwa, stosowanie go dopuszczalne jest tylko pod kontrolą lekarza.

Problemy ze stawami

Pomaga w walce z problemami stawów, w tym z artretyzmem, a także innymi bólami wewnętrznymi, np. mięśni, krzyża czy brzucha. Na bolące miejsce aplikujemy ciepły okład z miękkiego płótna, nasączonego lekko podgrzanym olejem rycynowym. Fragment ciała z kompresem owijamy folią, która zatrzyma ciepło, potęgując w ten sposób działanie zabiegu i pozostawiamy w ten sposób na godzinę. Zamiast podgrzewania olejku możemy również zastosować termofor – po prostu kładąc go na folii, pod którą znajduje się okład.

[Głosów:8    Średnia:3/5]
Znajdź najlepszy salon urody w swoim mieście

Dołącz do dyskusji

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *