Kosmetyka

Olej makadamia, jojoba i masło karite – recepta na piękne ciało i włosy!

Choć w naszych stronach popularne stały się dopiero niedawno, w wielu miejscach na świecie znane i stosowane są już od wieków. Oleje roślinne, takie jak olej makadamia, olej shea czy jojoba to prawdziwe cuda w zakresie pielęgnacji. Czym się cechują i jak je stosować?

Naturalne oleje roślinne słyną przede wszystkim z tego, że stanowią prawdziwą skarbnicę substancji odżywczych. W zależności od sposobu stosowania, mogą działać na nasze ciało z zewnątrz – jako kosmetyki, ale także od wewnątrz – stanowiąc wartościowy składnik naszej codziennej diety. W wielu kulturach używa się ich już od setek lat, a z ich wytwarzaniem nierzadko wiążą się ważne lokalne tradycje i wierzenia. Dziś skupimy się na zewnętrznym zastosowaniu trzech z ponad stu wykorzystywanych obecnie w kosmetyce olejów naturalnych – oleju makadamia, oleju jojoba oraz masła (oleju) shea.

Olej macadamia – właściwości

Orzechy macadamia (lub w wersji polskiej: makadamia), z których pozyskiwany jest pierwszy z naszych wyjątkowych olei, z wyglądu przypominają nieco orzechy laskowe. Zawierają solidną dawkę witamin – przede wszystkim A i B, minerałów i nienasyconych kwasów tłuszczowych (głównie Omega-7 i Omega-9), które doskonale wpływają na kondycję skóry i włosów.

Olej makadamia doskonale sprawdza się w pielęgnacji skóry skłonnej do przesuszania się, ale także wrażliwej i dojrzałej. Może być wykorzystywany również w celach leczniczych – na przykład na pękające naczynka lub trądzik. W przypadku pielęgnacji włosów polecany jest szczególnie osobom, które mają problem z ich nadmiernym przesuszeniem, osłabieniem i ogólną utratą witalności.

Pozostałe właściwości oleju macadamia:

  • chroni przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych,
  • wspomaga walkę z cellulitem,
  • poprawia napięcie i elastyczność skóry,
  • ułatwia absorbowanie koloru podczas farbowania włosów, wzmacniając efekt koloryzacji,
  • pobudza procesy regeneracyjne w skórze i włosach.

Olej makadamia do twarzy

Jeśli chodzi o pielęgnację twarzy, olej makadamia dobrze sprawdza się zamiast kremu, nakładany zaraz przed snem i pozostawiany na całą noc. Doskonale odżywia i nawilża, opóźnia procesy starzenia się skóry, a także wyrównuje jej koloryt. Stosowany zewnętrznie nie wywołuje alergii (spożywany może wywołać reakcję u osób uczulonych na orzechy), a wręcz przeciwnie – wspomaga leczenie stanów zapalnych, jak np. trądzik. Możemy wykorzystać go także jako środek do demakijażu – wystarczy, że nasączymy nim wacik (wcześniej najlepiej lekko zwilżyć go wodą) i przetrzemy twarz, tak jak podczas stosowania płynu micelarnego czy mleczka do demakijażu.

Olej makadamia do ciała

Pośród  licznych zastosowań oleju makadamia znajdziemy rzecz jasna także pielęgnację ciała. Możemy wykorzystać go tutaj na wiele sposobów – zarówno nakładając go na skórę w formie czystej, jak i łącząc z innymi naturalnymi składnikami, np. w postaci masek czy peelingów. Dobrym pomysłem jest dodanie odrobiny olejku do kąpieli, podczas której ciepła woda zmiękczy naskórek i wspomoże wchłanianie dobroczynnych substancji.

Olej macadamia do włosów

Olej makadamia świetnie sprawdza się także w pielęgnacji włosów – nawet farbowanych. Co ciekawe, za sprawą swoich właściwości wspomaga przyswajanie barwników, zwiększając skuteczność koloryzacji, a jednocześnie chroniąc przed działaniem szkodliwych substancji zawartych w farbach (a także przed wysokimi temperaturami wykorzystywanymi do zabiegów stylizacyjnych). Ponadto odżywia i dodaje blasku. Może być stosowany na całe włosy, na same końcówki oraz na skórę głowy.

Olej shea (masło shea) – właściwości

Olej shea, a w zasadzie masło shea, pochodzi z Afryki. Jego źródłem są nasiona owoców drzewa karite – wyjątkowej rośliny, która osiąga ogromne rozmiary (do 60 m), dożywa nawet trzystu lat, a pierwsze owoce wydaje dopiero w wieku 30 lat. Proces wytwarzania oleju jest bardzo wymagający  i pochłania ogromne zasoby surowców – do wyprodukowania zaledwie 1kg substancji potrzebne jest aż 15 kg owoców, co niestety przekłada się na jej cenę. Oryginalne masło shea jest jednak warte każdej wydanej złotówki, ponieważ potrafi zdziałać prawdziwe cuda.

Stanowi bogactwo witamin A, E i F oraz kwasów tłuszczowych – oleinowego, linolowego, stearynowego oraz palmitynowego, które doskonale wpływają na kondycję skóry i włosów. Nie uczula, nie wywołuje podrażnień, a wręcz przeciwnie, leczy i łagodzi stany zapalne, oparzenia i różnego rodzaju choroby skóry (również skalpu), takie jak np. trądzik, egzema, AZS, łuszczyca, wysypki czy inne zmiany alergiczne. Chroni przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych, a także przed wpływem niskich temperatur. Bardzo dobrze wnika w głębokie partie skóry i pobudza produkcję kolagenu, dzięki czemu poprawia jej nawilżenie oraz elastyczność, opóźnia procesy starzenia, a nawet wygładza drobne zmarszczki. Ponadto pomaga redukować niewielkie blizny oraz cienie pod oczami. Stosowany na włosy, olej shea pomaga odbudować ich zniszczoną strukturę, przywracając im blask i witalność.

Olej shea (masło shea) do twarzy

Jedną z głównych zalet tej wyjątkowej substancji jest fakt, że nadaje się ona do pielęgnacji wszystkich typów cery. Powodem jest przede wszystkim wspomniane bogactwo kwasów tłuszczowych, których struktura zbliżona jest do struktury naturalnej warstwy lipidowej skóry, dzięki czemu doskonale reaguje ona na kontakt z tymi składnikami. Co ważne, masło shea nie zatyka porów, dzięki czemu może być stosowane nawet u osób ze skłonnością do wyprysków. Cerę suchą doskonale nawilży i odżywi, a tłustą – unormuje, regulując pracę gruczołów łojowych i zabijając szkodliwe bakterie.

Chcąc stosować olej shea do twarzy, możemy wykorzystać kilka metod:

  • nakładać go w formie czystej na całą twarz, zamiast kremu,
  • aplikować punktowo – bezpośrednio w miejscu podrażnień czy zmian chorobowych,
  • w roli odżywki na rzęsy,
  • jako balsam do ust,
  • pod oczy – gdzie zredukuje obrzęki, rozjaśni cienie i zmniejszy objawy zmęczenia,
  • jako składnik domowej roboty maseczek (np. z jogurtem naturalnym, miodem i cytryną),
  • jako składnik domowych peelingów (np. z cukrem lub fusami kawy).

Olej shea (masło shea) do ciała

W przypadku pielęgnacji ciała, możemy stosować masło shea np. jako dodatek do kąpieli lub balsam, wcierany w skórę zaraz po wyjściu z wanny – gdy ciało lepiej absorbuje składniki odżywcze. Latem warto wykorzystać je jako dodatek do kremu z filtrem, dzięki czemu nasza skóra zyska piękny, jednolity kolor i zdrową opaleniznę. Polecane jest także osobom zmagającym się z problemem cellulitu – ponieważ wspiera walkę z nim. Co bardzo ważne, olej ten mogą stosować nawet kobiety w ciąży – jest całkowicie bezpieczny, a na dodatek pomaga uchronić się przed powstawaniem rozstępów (najlepiej wcierać go w brzuch już od pierwszych dni ciąży).

Jak jeszcze wykorzystać olej shea do pielęgnacji ciała?

  • Dobrze sprawdzi się jako krem po opalaniu – zapewni ukojenie i wyrówna koloryt skóry.
  • Warto wypróbować go w roli kremu do golenia – szczególnie, jeśli posiadamy skórę wrażliwą. Masło nie tylko ułatwi usuwanie włosków, ale także zapobiegnie powstawaniu podrażnień.
  • Olej shea (masło shea)  do włosów

Podstawą pięknych włosów jest zdrowa skóra głowy, a zatem zacznijmy tutaj od niej. Regularne olejowanie skalpu masłem shea reguluje pracę gruczołów łojowych, zapobiegając przetłuszczaniu się włosów, a dodatkowo łagodzi wszelkiego rodzaju podrażnienia i wspomaga leczenie łupieżu. Aplikowane masła na włosy przynosi z kolei optymalne nawilżenie, wygładzenie i odżywienie, dzięki czemu pasma stają się gładkie, mocne i zdrowe. W tym przypadku możemy stosować olej zarówno na całą długość (czysty lub w formie dodatku do masek) lub jako serum na końcówki. Dobrym rozwiązaniem jest olejowanie skóry głowy oraz włosów na noc – to najlepszy sposób na to, aby dać składnikom odżywczym czas na dogłębne wchłonięcie się  w struktury komórek.

Olej jojoba – właściwości

Ostatni bohater naszego dzisiejszego artykułu to olej jojoba. Ten z kolei polecany jest szczególnie do cery suchej, ponieważ doskonale ją nawilża i zmiękcza, a jednocześnie chroni przed niedoskonałościami. Jego właściwości w dużej mierze pokrywają się z właściwościami oleju shea.

Olej jojoba do twarzy i ciała

Aplikowany na skórę wspomaga leczenie trądziku (reguluje pracę gruczołów łojowych) oraz wielu chorób skóry, pobudza ją do regeneracji, zapobiega nadmiernej utracie wody i chroni przed działaniem szkodliwych czynników (np. promieni UV). Ponadto ma działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu zwalcza wolne rodniki i spowalnia starzenie się skóry. Możemy stosować go na wiele różnych sposobów – zarówno w formie czystej, jak i w roli dodatku do kremów czy balsamów.

Olej jojoba do włosów

Oprócz tego, że doskonale nawilża i odżywia włosy, dodatkowo ułatwia rozczesywanie i zapobiega elektryzowaniu się. Dobrze sprawdza się jako serum na końcówki, ale również nakładany na całą długość włosów. Podczas olejowania warto jednak pamiętać o tym, że pozytywne efekty takiej pielęgnacji osiągniemy tylko, jeżeli dobrze dobierzemy olej do typu włosów. Olej jojoba polecany jest do włosów wysoko i średnioporowatych.

Źródła:

[Głosów:1    Średnia:5/5]
Znajdź najlepszy salon urody w swoim mieście

Dołącz do dyskusji

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *