Kosmetyka

Mocznik w kosmetyce – na jakie problemy skórne będzie najlepszy? Sprawdź, jakie właściwości ma mocznik

Mocznik to uboczny produkt przemiany białek, który powstaje w naszym organizmie i jest z niego wydalany wraz z moczem i potem. Jest również składnikiem naturalnego czynnika nawilżającego w skórze (NMF). Ta chemiczna substancja posiada szerokie zastosowanie. Mimo że znana jest już od dawna, dopiero od kilku lat podbija rynek kosmetyczny.

Mocznik w kosmetyce – trochę historii

Historia syntetycznie otrzymanego mocznika rozpoczęła się w 1828 roku. Wówczas niemiecki chemik Friedrich Wöhler jako pierwszy otrzymał związek organiczny z nieorganicznych substratów. Mocznik powstał w drodze reakcji chemicznej, a dokładnie był efektem ogrzewania cyjanianu amonu.

W kosmetyce wykorzystuje się mocznik otrzymywany chemicznie z amoniaku oraz dwutlenku węgla. Tak powstaje biały, krystaliczny i bezzapachowy proszek, który dzisiaj wykorzystywany jest jako syntetyczny, niealergizujący i nietoksyczny odpowiednik mocznika. Substancja ta dobrze rozpuszcza się w wodzie oraz alkoholu.

Warto nadmienić, że nazwa dla tego związku jest potoczna. Wśród chemików czy kosmetologów prawidłowa nazwa to karbamid bądź diamid kwasu węglowego.

Mocznik właściwości potwierdzone badaniami

Mocznik należy do grupy substancji wykazujących doskonałe zdolności pochłaniania wody, czyli tak zwanych humektantów. Dlatego też naturalnie występujący w skórze mocznik, odpowiada za prawidłowe jej nawilżenie. Jako składnik NMF dba o to, aby zatrzymać i związać wodę w skórze. Niestety wraz z wiekiem, a szczególnie w okresie menstruacji u kobiet jego poziom drastycznie spada. Kobiety po siedemdziesiątym roku życia mają go blisko ośmiokrotnie mniej niż trzydziestoletnie panie.

Według badań koreańskich naukowców ze Skin Research Institute, mocznik jest najlepszym humektantem. Niczym gąbka pochłania wodę, uszczelniając naskórek i zatrzymując ją w najgłębszych warstwach skóry.

Przeprowadzono wiele różnych badań nad właściwościami mocznika. Do najważniejszych należy również potwierdzenie faktu, iż ma on właściwości łagodzące stany przy AZS (atopowym zapaleniu skóry). Mocznik doskonale łagodzi objawy tego schorzenia. Według naukowców jest nawet lepszy niż gliceryna. Doskonale poradzi sobie również ze zrogowaciałą skórą np. na piętach czy łokciach. W wyższym stężeniu działa bowiem złuszczająco.

Jak działa mocznik na skórę?

Rozróżnia się 5 podstawowych właściwości wpływających na stan skóry. Mocznik może więc:

Regenerować

Mocznik ma wpływ na funkcjonowanie bariery ochronnej w skórze, skutecznie poprawiając jej działanie dla jeszcze lepszej ochrony. Co więcej, działa na procesy odnowy komórek, przyspieszając jej regenerację. Pomaga również zachować zdrowy wygląd skóry.

Nawilżać

Jego właściwości higroskopijne pozwalają doskonale nawilżyć zarówno naskórek, jak i głębsze warstwy skóry.

Złuszczać

W większym stężeniu mocznik ma również właściwości złuszczające naskórek. Zmiękcza oraz złuszcza nawet najbardziej uciążliwy naskórek z pięt, kolan czy łokci.

Łagodzić

Mocznik ma również właściwości łagodzące, skutecznie znieczula oraz zmniejsza stan zapalny w skórze, a także przyspiesza gojenie. Często możemy znaleźć mocznik w kosmetykach dla skóry wrażliwej i ze skłonnościami do alergii.

Odżywiać

Mocznik to także doskonały nośnik składników aktywnych, które stosujemy na skórę. Dzięki jego zawartości, składniki odżywcze są lepiej absorbowane.

Mocznik w kosmetykach, właściwości zależne od stężenia

Obserwując skład kosmetyków, powinniśmy wypatrywać poniższych nazw. Zapewnią nas o tym, że dany kosmetyk posiada w swoim składzie mocznik. Są to:

  • carbamimidic acid,
  • carbamide resin,
  • carbamide,
  • carbonyl diamide,
  • carbonyldiamine,
  • pseudourea,
  • urevert,
  • 75 urea,
  • isourea,
  • ureaphil,
  • ureophil.

Warto jednak pamiętać, że nie tylko wymienienie którejś z powyższych nazw ma znaczenie, ale także i stężenie samego mocznika. To właśnie od niego zależne są dobroczynne właściwości oraz to, na jaki problem będzie odpowiednim remedium.

Mocznik w kosmetykach występuje najczęściej w stężeniu:

2%

Mocznik w kosmetykach w stężeniu 2% działa regenerująco na skórę. Najczęściej możemy go spotkać w kremach nawilżających oraz regenerujących. Stymuluje regenerację naskórka, przyspieszając podział komórek w ziarnistej warstwie skóry.

3-10%

Mocznik w stężeniu od 3% do 10% działa nawilżająco oraz zmiękczająco. Skutecznie zwiększa ilość wody w warstwie rogowej naskórka, dlatego też bardzo często stosuje się go w specjalnych preparatach nawilżających (np. do stóp).

10%

Dziesięcioprocentowe stężenie mocznika w kosmetyce ma działanie przeciwbakteryjne. Dlatego też bardzo często jest on składnikiem toników dla pielęgnacji skóry trądzikowej.

10-30%

Przy takim stężeniu mocznik wykazuje właściwości doskonałego nośnika dla aktywnych kosmetyków. Rozrywając wiązania wodorowe keratyny, skutecznie zmiękcza skórę oraz zapewnia jej większą przepuszczalność dla łatwiejszego przenikania w głąb skóry substancji aktywnych (kosmetyków bądź leków).

30-40%

W stężeniu od 30% do 40% mocznik wykazuje właściwości złuszczające. Dość często znajdziemy go w peelingach, produktach do kuracji złuszczających czy jako składnik preparatów dla nadmiernie zrogowaciałej bądź suchej skóry.

40-50% i więcej

Przy takim stężeniu mocznik w kosmetyce wykasuje już właściwości silnie złuszczające. Im większe stężenie, tym silniejsze działanie. Często jest składnikiem kosmetyków dermatologicznych wydawanych na receptę (np. w leczeniu AZS, łuszczycy czy tzw. rybiej łuski).

Mocznik w kosmetyce, w czym możemy go znaleźć?

Mocznik w kosmetyce pojawił się po raz pierwszy w 1943 roku, jako dodatek do kremu. Dzisiaj znajdziemy go już nie tylko w kremach, ale także w różnego rodzaju maseczkach, peelingach czy tonikach. Jest również częstym składnikiem wielu preparatów w kuracjach dermatologicznych.

Mocznik w codziennej pielęgnacji odnajdziemy między innymi w kremach do rąk, stóp oraz do twarzy. Jest także dodatkiem balsamów do ciała o działaniu silnie nawilżającym, maści oraz innych emolientów. Jako substancja oczyszczająca dodawany jest do toników, szamponów (np. przeciwłupieżowych) oraz past do zębów. W innym stężeniu znajdziemy mocznik również w odżywce do włosów.

Szeroka skala zastosowania to wynik dobroczynnych właściwości, głównie nawilżających oraz zatrzymujących wodę w naskórku. Jest to składowa wielu kosmetyków dla kobiet w okresie menopauzy, które potrzebują silnego nawilżenia oraz ujędrnienia skóry.

Mocznik sprawdza się niemalże przy każdym typie skóry. Może być stosowany do cery wrażliwej oraz alergicznej, suchej oraz trądzikowej. Bardzo często jest alternatywą dla kwasów owocowych, u osób, które ich nie tolerują.

Kosmetyki zawierające mocznik można stosować regularnie i praktycznie przez cały czas. Nie ma żadnych przeciwwskazań, gdyż syntetyczny mocznik nie jest toksyczny oraz nie wywołuje alergii. Najważniejszym elementem jest dobór odpowiedniego stężenia do problemu, z którym chcemy walczyć. Jeśli więc Twoja skóra jest sucha, odwodniona lub zaniedbana nieodpowiednią pielęgnacją, warto sięgnąć po kosmetyki z mocznikiem w składzie.

[Głosów:1    Średnia:5/5]
Znajdź najlepszy salon urody w swoim mieście

Dołącz do dyskusji

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *