Kosmetyka

Wszystko, co o właściwościach i zastosowaniu lanoliny wiedzieć powinnaś!

Czy wiesz, że lanolina jest sposobem na piękną skórę wykorzystywanym od stuleci?  Można ją spotkać w kosmetykach, w kremach, środkach dermatologicznych, w środkach piorących, a nawet opatrunkach. Czy wiesz jednak, czym jest lanolina, jakie jest jej zastosowanie i jak można pomóc w codziennej pielęgnacji? Na te wszystkie pytania postaramy się odpowiedzieć w poniższym tekście.

Zadbana skóra twarz i lśniące włosy to atrybuty kobiecego piękna, zdrowia i młodości. By cieszyć się takimi oznakami, trzeba zadbać o prawidłowo funkcjonująca tkanki, chronić je przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi oraz zapewniać odpowiednie nawodnienie. Pomocna może być w tym lanolina. Substancja wykorzystywana przez nasze babcie i prababcie do codziennej pielęgnacji, nadal cieszy się sporą popularnością, dzięki swoim właściwością i możliwością zastosowania w kosmetyce, dermatologii i farmaceutyce.

Czym jest lanolina?

Ciekawostką jest, że nazwa “lanolina” pochodzi od łacińskiego słowa lama, czyli wełna. Lanolina jest bowiem woskiem pochodzącym z… owczej wełny. Jestem naturalną substancją pochodzenia zwierzęcego, którą produkują gruczoły łojowe. Ma za zadanie chronić zwierzęta przed niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi. Owce nie wytwarzają lanoliny przez cały rok, a jedynie w okresach, w których jest ona najbardziej potrzebna tj. w zimie oraz w lecie. Uzyskuje się ją poprzez pranie owczej wełny, a następnie odwirowanie z wody. Lanolina zdjęta z owczej wełny nie jest stosowana w kosmetykach czy preparatach leczniczych. W pierwszej kolejności zostaje poddana procesom oczyszczania. Im mniej oczyszczona, tym bardziej intensywny zapach i bardziej złocisty odcień.

Wyróżniamy dwa główne jej typy: lanolinę bezwodną, tak zwaną czystą, oraz lanolinę uwodnioną. Pierwszy rodzaj wyróżnia ciemnożółta lub żółto brązowa barwa i kleista, gęsta konsystencja o delikatnym zapachu przypominającym alkohol. Ten rodzaj wykorzystywany jest w kosmetykach i maściach. Drugim typ zawiera do 28% wody i stosuje się w smarach, olejach, wykorzystywany jest do procesu wykańczania i uszlachetniania różnego rodzaju materiałów. Lanolina rozpuszcza się w temperaturze od 36 do 42͒ C. Nie jest rozpuszczalna w wodzie, jest zaś w tłuszczach. W czystej postaci jest substancją o żółtobrązowej lub ciemnożółtej barwie i charakterystycznym, dość nieprzyjemny zapachu.

Lanolina może być poddawana wielu procesom chemicznym i fizycznym, dzięki którym można wyeliminować nieprzyjemny zapach oraz kleistość. Obróbka lanoliny ma na celu wyeliminowanie wad oraz zwiększenie efektywności działania substancji. Dzięki temu lanolina, która trafia do przemysłu farmaceutycznego i kosmetycznego, ma delikatny jasny kolor i nie pachnie, a preparaty z nią są pozbawione zapachu barwy oraz smaku. W składzie można ją znaleźć pod nazwą: Lanolinum hydricum.

Najważniejsze właściwości lanoliny

Drogocennych dla naszej skóry właściwości lanoliny nie da się przecenić. Jednak w farmacji i kosmetyce wykorzystywana jest przede wszystkim ze względu na działanie:

  • natłuszczające (chroni skórę przed złymi warunkami atmosferycznymi),
  • stabilizujące (zapobiega rozdwajaniu się włosów),
  • nawilżające (zapobiega odparowywaniu wody),
  • emulgacji (nadaje odpowiedniej konsystencji mleczkom, kremom i balsamom),
  • wygładzające (nadaje miękkości i blasku)
  • zmiękczające skórę
  • oczyszczające.

Lanolina – zastosowanie nie tylko w kosmetyce

Od dawien dawna wykorzystanie lanoliny jest bardzo szerokie. Nie zmieniło się to nawet współcześnie i nadal jest stosowana w przemyśle farmaceutycznym oraz kosmetycznym. Używana jako składnik maści, kosmetyków, jest niezastąpionym składnikiem codziennej pielęgnacji. Możemy ją znaleźć w wielu produktach, począwszy od balsamów do ciała, pomadek do ust, kremów do ust, kremów nawilżających, dezodorantów, skończywszy na plastrach opatrunkowych dla kobiet karmiących. Świetnie sprawdza się także jako środek przeznaczony dla osób z atopowym zapaleniem skóry czy łuszczycą.

Lanolina jest substancją, która bardzo dobrze wiąże wodę, tworząc emulsję, na bazie której możliwe jest aplikowanie ekstraktów roślinnych i witamin rozpuszczalnych w wodzie, a nawet roztworów leków. Ponadto lanolina wchłania wodę i może pochłonąć nawet podwójną ilość. Sprawia to, że jest wykorzystywana do produkcji środków kosmetycznych, a w recepturach aptecznych i farmaceutycznych jako podłoże do przyrządzania leków.

Warto również zwrócić uwagę na fakt, że lanolina przypomina w swoim składzie warstwę lipidową ludzkiego naskórka. Dzięki temu znalazła zastosowanie jako substancja nawilżająca i chroniąca skórę przed działaniem czynników zewnętrznych, takich jak niskie temperatury, mróz czy wiatr. Dodatkowo zapobiega nadmiernemu narastaniu naskórka oraz  tworzy na skórze warstwę zapobiegającą utracie wody, co sprawia, że jest ona gładsza.

Lanolina w codziennej pielęgnacji

Lanolina jest środkiem powszechnie dostępnym. Można go znaleźć w aptece lub w sprzedaży internetowej. Jest stosunkowo tanim produktem, a jej koszt waha się od 20 do 50 zł. Okres trwałości lanoliny to ok. 24 miesięcy przy odpowiednim jej przechowywaniu (w chłodnym miejscu, z dala od słońca). Po otwarciu zalecamy przechowywanie w lodówce. Stanowi świetną bazę do domowych maseczek czy kremów.  Od dawna znane są jej właściwości oczyszczające, wygładzające i natłuszczające. Dobrze przenika w głąb skóry, dzięki czemu reguluje gospodarkę wodną, zmiękcza naskórek oraz zmniejsza szorstkość skóry. Zalecana jest przede wszystkim osobom z suchą i bardzo suchą skórą.

Lanolina zastosowanie w maseczce na suche dłonie

Lanolinę w domowy warunkach, można wykorzystać jako bazę do maseczki nawilżającej skórę dłoni. Wystarczy połączyć łyżkę lanoliny, z połową łyżeczki oleju migdałowego oraz żółtkiem. Mieszankę na noc nałożyć na dłonie i ubrać rękawiczki (ciepło poprawia wchłanianie się preparatu). Taka maseczka sprawdzi się zwłaszcza zimą, kiedy dłonie wymagają zwiększonej ochrony przed podrażnieniami i zaczerwienieniami. Stosowana dwa razy w tygodniu sprawi, że dłonie będą nawilżone i wygładzone.

Lanolina – zastosowanie w pielęgnacji włosów

Właściwości lanoliny sprawiają, że jest ona stabilizatorem zapobiegającym rozwarstwianie się kosmetyków, nośnikiem wartości odżywczych w głąb skóry, przy jednoczesnym działaniu natłuszczającym. Nadaje skórze miękkości i elastyczności, dlatego też wykorzystywana jest do tworzenia kosmetyków pielęgnujących. Zapobiega łupieżowi, nadaje włosom witalności. Warto pamiętać, że sama lanolina nie nadaje się do stosować bezpośrednio na włosy. Ma bowiem gęstą konsystencję, która natychmiast obciąży je i przetłuści. Do lanoliny można dodać olejki, które zostaną przetransportowane w głąb struktury włosa.

Kto powinien unikać lanoliny?

Do niedawna uznawano, że lanolina jest silnym alergenem. Twierdzenie to było jednak nieprawdziwe. Alergenem były bowiem środki używane do jej odzyskiwania. Unowocześnienie procesów odzyskiwania, sprawiło, że obecnie lanolina jest w pełni bezpieczna. Należy jednak mieć świadomość, że jako produkt pochodzenia naturalnego może w minimalnym stopniu wywołać reakcję alergiczną. Jednak ilość reakcji uczuleniowych jest znikoma i lanolina z powodzeniem używana jest nawet jako środek do pielęgnacji skóry niemowląt czy osób cierpiących na atopowe zapalenie skóry.

Inne zastosowania lanoliny?

Lanolina nie jest substancją dbająca tylko o skórę. Zapobiega również wypadaniu włosów, zmniejsza ich łamliwość i jest sprzymierzeńcem w walce z rozdwojonymi końcówkami. Znana jako również jako środek przyspieszający gojenie ran i łagodzący stany zapalne, stąd też powszechne jej użycie w produkcji środków opatrunkowych.

Dzięki właściwościom zmiękczania jest stosowana w produkcji środków piorących, w płynach do płukania, w kremach dla dzieci, jak również przy produkcji bandaży. Z właściwości lanoliny korzystają zarówno branża kosmetyczna, jak i farmaceutyczna. Mało kto jednak wie, że lanolina wykorzystywana jest również przy: produkcji prezerwatyw, jako środek do konserwacji łodzi, natłuszczania mechanizmu, konserwacji skóry, czy jako składnik  smarów narciarskich.

[Głosów:1    Średnia:5/5]
Znajdź najlepszy salon urody w swoim mieście

Dołącz do dyskusji

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *