Kwiaty jadalne – źródło cennych witamin

Kwiaty jadalne – źródło cennych witamin

Czy wiesz, że mnóstwo kwiatów nadaje się na smaczne i zdrowe składniki potraw? Kwiaty jadalne to nie tylko modne dodatki do dekoracji, ale także bogate źródło witamin, mikroelementów i dobroczynnych fitoncydów, błonnika oraz olejków eterycznych. Zobacz jakie gatunki kwiatów jadalnych warto zastosować w kuchni. 

Jak wykorzystać jadalne kwiaty?

Kwiaty jadalne warto wykorzystać do zrobienia sałatki, wrzucić kilka do zupy, albo przyprószyć nimi danie obiadowe. Każda kanapka zyska na wartości odżywczej, jeżeli dodamy do niej jakiś kwitnący przysmak. Jadalne kwiaty można marynować i kisić, by w środku zimy cieszyć się aromatem lata. Z wielu kwiatów jadalnych można przyrządzić domowe pesto. Kwiaty dzikiej róży, bzu czarnego, robinii akacjowej i maku polnego są z kolei składnikami wybornych konfitur.

Które kwiaty nadają się do jedzenia?

Do jedzenia nie nadają się kwiaty zakupione w kwiaciarniach i centrach ogrodniczych. Zanim użyjesz kwiatów jadalnych w kuchni musisz mieć pewność, że nie są skażone chemicznymi środkami ochrony roślin. Unikaj zbierania kwiatów jadalnych przy ruchliwych drogach. Najrozsądniej jest pozyskiwać jadalne kwiaty z własnego siewu, od znajomego działkowca, albo zbierać na dzikich łąkach.

Kwiaty jadalne najlepiej zbierać w słoneczny dzień. Wówczas będą miały najwięcej aromatu. Najsmaczniejsze i najdelikatniejsze w smaku są na ogół świeżo rozwinięte kwiaty na długo przed przekwitnięciem. Jednak zdarzają się wyjątki.

Po zebraniu kwiaty obowiązkowo spłukujemy wodą, a następnie osuszamy czystym ręcznikiem kuchennym.

Lista jadalnych kwiatów:

  • aksamitka,
  • bazylia,
  • bez czarny,
  • bez lilak (lilak pospolity),
  • bratek,
  • cebula,
  • cukinia,
  • cząber,
  • dynia,
  • fasola,
  • fiołek wonny,
  • groszek,
  • liliowiec ogrodowy,
  • lawenda wąskolistna,
  • lebiodka (oregano),
  • macierzanka,
  • melisa,
  • mięta,
  • nagietek lekarski,
  • nasturcja,
  • ogórecznik,
  • pierwiosnek,
  • prawoślaz,
  • robinia akacjowa,
  • rozmaryn,
  • róża pomarszczona (dzika róża),
  • słonecznik,
  • szałwia,
  • szczypiorek.

Pamiętaj, że niektóre gatunki roślin są trujące, np. różaneczniki i konwalie, a niektóre w stanie dzikim znajdują się pod ochroną. Zanim zjesz jakiś kwiat upewnij się, czy na pewno należy do gatunków kwiatów jadalnych.

Podobne artykuły