Fryzjer

Kwas stearynowy w kosmetyce

Rezerwacja online w najlepszych salonach kosmetycznych Moment.pl

Kwas stearynowy jest powszechnie występującym składnikiem kosmetyków. Gdzie dokładnie możemy go spotkać? Jakie ma właściwości i działanie? Czy warto go stosować?

Czym jest kwas stearynowy?

To związek chemiczny, należący do nasyconych kwasów tłuszczowych, występujący z gliceryną w postaci estru w tłuszczach zwierzęcych oraz roślinnych. W kosmetykach występuje pod nazwą Stearic Acid. Kwas stearynowy ma postać stałą o białym zabarwieniu, nie posiada zapachu i słabo rozpuszcza się w wodzie.

W jakich kosmetykach znajduje się kwas stearynowy?

Stearic Acid jest składnikiem wielu produktów kosmetycznych, takich jak mydła, lotiony, kremy do twarzy, balsamy do ciała, mleczka do demakijażu, pianki do golenia, tusze do rzęs, odżywki i maski do włosów.

Dlaczego kwas stearynowy ma zastosowanie w kosmetyce?

Ta substancja chemiczna posiada niezwykłą zdolność stabilizacji emulsji.  Oznacza to, że łączy dwie struktury emulsji – wodną i tłuszczową. Chroni to kosmetyk przed rozwarstwianiem się, przedłużając jednocześnie trwałość produktu. Kwas stearynowy częściowo hamuje proces niszczenia naturalnej bariery lipidowej naskórka, podczas kontaktu skóry ze środkami myjącymi i jednocześnie odbudowuje warstwę ochronną. Dodatkowo chroni on skórę przed nadmierną utratą wody, ma właściwości nawilżające, a także świetnie myje i usuwa zanieczyszczenia.

Kwas stearynowy w pielęgnacji włosów i ciała – jak w praktyce możesz go wykorzystać?

Kwas ten jest podstawą składu wielu maseł i odżywek do włosów. Występuje także w olejach, które są składnikami kosmetyków odżywczych. Przykłady olejów i maseł bogatych w kwas stearynowy (procentowa zawartość kwasu stearynowego):

  • Olej palmowy – 12%
  • Olej kokosowy – 4%
  • Masło shea – 41%
  • Masło mango – 40%
  • Masło kakaowe – 35%
  • Masło cupuacu – 30%

Oleje i masła, zawierające kwas stearynowy możemy wykorzystać do pielęgnacji całego ciała, na przykład do:

  • olejowania włosów – to bardzo prosty zabieg. Wystarczy nałożyć na włosy łyżkę stołową wybranego oleju najlepiej na 2-3 godziny przed ich myciem. Olejowanie można wykonać na suche bądź wilgotne włosy, a po aplikacji pozostawić na włosach na minimum 40 minut. Rezultaty można zauważyć już po dwóch tygodniach, ale najczęściej pojawiają się po kilku miesiącach. Zabieg olejowania najlepiej powtarzać 2-3 razy w tygodniu.
  • pielęgnacji ciała przy pomocy oliwki lub balsamu – wybierając kosmetyk, który ma nawilżać skórę, należy zwrócić uwagę na Stearic Acid w składzie, lub też na występowanie olejów lub maseł, które są w bogate w ten kwas.

Czy kwas stearynowy w kosmetyce jest bezpieczny?

Kwas stearynowy należy do grupy składników bezpiecznych. Nie musisz się obawiać, że podrażni Twoją skórę, albo oczy. Poznaj również fakty i mity o kwasie hialuronowym.

Kwas stearynowy jest podstawą wielu kosmetyków, dlatego znajomość jego właściwości może być bardzo pomocna podczas zakupów. Świadomość tego, z jakich substancji składają się produkty pielęgnujące naszą urodę, pomoże Ci świadomie wybierać kosmetyki.

Zwracasz uwagę na składy produktów?

[Głosów:1    Średnia:5/5]
Znajdź najlepszy salon urody w swoim mieście

Dołącz do dyskusji

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *