Kosmetyka

Kwas salicylowy – sprawdzony sposób na trądzik

Chyba nie ma osoby, która by go nie znała. Jest podstawą domowej apteczki. Stosowały go przecież nasze babki i matki. Od niedawna jest także jednym z najbardziej znanych preparatów stosowanych w walce z trądzikiem. Czy jednak jego działanie jest aż tak spektakularne? Czym jest kwas salicylowy i jakie ma plusy i minusy oraz czy warto go stosować?

Czym jest kwas salicylowy?

Kwas salicylowy nieodzownie kojarzy się z aspiryną. I choć wiele ich łączy, to jednak nie to samo. Ten pierwszy jest składnikiem pozyskiwanym z roślin, gdzie występuje naturalnie, wpływając na wzrost i kwitnienie (to jemu rośliny zawdzięczają rozwój i proces fotosyntezy, a dodatkowo ochronę przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi).

Jego działanie było znane i wykorzystywane już w czasach starożytnych do leczenia stanów zapalnych. Napar ze sproszkowanej kory wierzby może stanowić naturalną aspirynę o właściwościach przeciwgorączkowych, przeciwzapalnych i antyseptycznych. Co więcej, ze względu na fakt, że zawiera ona w sobie substancje, które dopiero pod wpływem kwasu żołądkowego zamienia się w naturalny kwas salicylowy, jest bezpieczna dla osób w starszych, dzieci, a nawet kobiet w ciąży.

Dopiero w XIX wieku kwas salicylowy został wyodrębniony z kory wierzby białej. I właśnie ten moment uznaje się za początek farmaceutyki, gdyż dobrze dziś nam znana aspiryna, będąca jego pochodną (kwas acetylosalicylowy), jako pierwsza była lekiem produkowanym na masową skalę.

Kwas salicylowy należy do grupy beta-hydroksykwasów (stąd inna jego nazwa BHA) i wykazuje wiele właściwości leczniczych. Jest substancją rozpuszczalną w tłuszczach, dzięki czemu z łatwością przenika przez warstwę sebum i wnika do mieszków włosowo – łojowych. W naturalnym stanie posiada konsystencję białego proszku.

Kwas salicylowy właściwości i zastosowanie w walce z trądzikiem

Specyfik ten jest znanym i cenionym środkiem wykorzystywany w walce z podrażnioną skórą, trądzikiem i łuszczycą. Zawdzięcza to swoim właściwością i możliwości stosowania w różnych stężeniach.

Głównymi właściwościami kwasu salicylowego jest działanie:

  • przeciwbakteryjne,
  • przeciwgrzybicze,
  • przeciwzapalne.

Biorąc to pod uwagę, nie da się przecenić znaczenia kwas salicylowy dla współczesnej kosmetologii.

Dla osób borykających się z problemami trądzikowymi kwas salicylowy jest istotnym czynnikiem zapobiegania procesom rogowacenia naskórka i powstawania zaskórników. Jest on polecany w szczególności osobom o skórze tłustej i trądzikowej. Systematyczne stosowanie może zdziałać przysłowiowe cuda, gdyż zwęża pory, usuwa zaskórniki oraz reguluję praca gruczołów łojowych. Nie bez znaczenia jest też fakt, że przekłada się to w prostej linii na poprawę wyglądu i strukturę skóry.

Kwas salicylowy jest znany i uwielbiany przez panie dbające o młodzieńczy wygląd swojej twarzy, gdyż wpływa na odnowę skóry i redukcję blizn i przebarwień.

Właściwości złuszczające zwiększają penetrację skóry przez czynniki aktywne, co oznacza, że zastosowanie kwasu salicylowego przed np. maseczką zwiększa jej pole oddziaływania.

Kwas salicylowy – działanie

Tak szeroki wpływ na leczenie zmian skórnych został doceniony przez dermatologów i kosmetologów w bardzo szerokim zakresie. Na obecną chwilę wśród efektywnych działań kwasu salicylowego w zakresie skóry wymienić możemy:

  • oczyszczanie i zwężanie ujścia gruczołów łojowych w skórze,
  • zapobieganie tworzeniu wszelkich wyprysków
  • skuteczną redukcję trądziku,
  • zmniejszenie ilości zaskórników,
  • redukcję blizn i przebarwień,
  • usunięcie i odnowa naskórka,
  • odblokowanie porów skórnych,
  • pogłębienie działania substancji czynnych,
  • zwiększenie gęstość skóry oraz produkcję kolagenu.

Wszystko to sprawia, że istnieje wiele wskazań do zastosowania kwasu salicylowego jako niezwykle skutecznego środka w walce z różnymi problemami skórnymi, w tym z trądzikiem pospolitym, zapaleniem mieszków włosowych, zmniejszeniem wydzielania się sebum, usuwaniem martwego naskórka, rozjaśnianiem przebarwień skórnych czy minimalizowaniem objawów fotostarzenia się skóry. Można go znaleźć w pudrach, mydłach, szamponach i kosmetykach do cery trądzikowej.

Przeciwwskazania i niepożądane objawy użycia kwasu salicylowego

Choć nie można przecenić wpływu kwasu salicylowego na współczesną dermatologię, nie zawsze jednak jest kolorowo. Kwas salicylowy, jak każdy farmakologiczny specyfik, może nieść ze sobą objawy niepożądane. Jest silnym alergenem. Muszą więc szczególnie uważać na niego osoby podatne na alergie, jak również osoby mające skórę wrażliwą, opryszczki, czy alergie skórne.

Kwas salicylowy może wywołać nadmierne łuszczenie naskórka, pieczenie i swędzenie oraz rumień. Zazwyczaj jednak są to objawy czasowe i szybko znikają. Zmiana częstotliwości stosowania preparatów z kwasem salicylowym powinna pomóc, jeśli jednak nie przyniesie rezultatu, należy skonsultować się z lekarzem. Natomiast w przypadku silnego podrażnienia skóry zaleca się natychmiastowe przerwanie kuracji.

Kwasu salicylowego nie należy stosować w ciąży i okresie laktacji. Nie jest także wskazany w przypadkach mocnej opalenizny i w czasie korzystania z solarium. Przeciwwskazaniem są też blizny, podrażnienia i uszkodzenia naskórka oraz znamiona skórne. Nie zaleca się także kuracji nim w ciężkich postaciach trądziku oraz łączenia z terapią retinoidami. Podczas stosowania preparatów z kwasem salicylowym koniecznie należy zaopatrzyć się w wysokie filtry UV.

Jak stosować kwas salicylowy?

Ilość przeciwwskazań i obostrzeń nie zmienia jednak faktu, że już po pierwszym zabiegu z wykorzystaniem kwasu salicylowego efekty są widoczne. Odświeżona i gładsza skóra oraz delikatny efekt liftingu są mocno pożądanymi rezultatami. By jednak móc w pełni cieszyć się działaniem kwasu salicylowego trzeba poczekać nieco dłużej. Zabiegi z wykorzystaniem tego specyfiku najczęściej wykonywane są w seriach od pięciu do ośmiu powtórzeń, z 14-dniowymi przerwami.

Do zastosowania domowego w aptekach i drogeriach znajdziemy szereg kosmetyków zawierających kwas salicylowy w stężeniu 1-2%. W takim stężeniu jest wykorzystywany w środkach dezynfekujących i przeciwpotowych (np. w antyperspirantach).

W większości kosmetyków do twarzy stężenie kwasu salicylowego jest średnie (około 2%). Są to kosmetyki o działaniu przeciwzaskórnikowym, bakteriostatycznym, przeciwgrzybicznym, przeciwzapalnym czy złuszczającym. Jest też szereg preparatów przeznaczonych do stóp, jako preparaty złuszczające, przeciwgrzybicznym czy miejscowo przeciwbólowym.

W wysokim stężeniu (od 10%) jest wykorzystywany do działań miejscowych, takich jak usuwanie piegów, odcisków czy redukcji nadmiernego rogowacenia.

Jak działa kwas salicylowy na twarz?

Jego działanie jest proste. Dzięki swoim właściwościom złuszcza martwe komórki z powierzchni naskórka, a następnie dzięki zdolność przenikania przez warstwę łojową, wnikania w głąb skóry, oczyszcza ją i odblokowuje pory, zapobiegając tworzeniu nowych wyprysków.

Sięgając po kosmetyki zawierające kwas salicylowy, należy wiedzieć, że ich zadanie opiera się o:

  • regulację odnowy komórkowej skóry,
  • lepsze nawodnienie skóry,
  • poprawę produkcji kolagenu,
  • odblokowanie porów,
  • działanie antybakteryjne,
  • redukcji przebarwień i niewielkich blizn potrądzikowych,
  • spłycanie drobnych zmarszczek powierzchniowych,
  • poprawienie elastyczności skóry.

W kosmetykach najczęściej wykorzystywane są pochodne kwasu salicylowego: estrowe, amidowe oraz lipohydroksykwasy (nowa pochodna kwasu salicylowego, która poprawia właściwości keratolityczne, oraz zmniejsza ryzyko występowania podrażnień).

Ważne, by sięgając po takie kosmetyki stosować je ściśle według zaleceń producenta i nie łączyć ich z innymi preparatami o podobnym działaniu, by uniknąć nadmiernego przesuszenia skóry.

Ważne jest też, by nie przerywać kuracji kwasem salicylowym za wcześnie. Nawet jeżeli rezultat jest zadowalający, kwas salicylowy chroni przed nawrotem problemów. Jednak nie można go używać w sposób nieprzerwany. Najczęściej preparat można używać przez 5-6 miesięcy (nawet wtedy, kiedy trądzik zostanie już wyleczony). Po tym czasie należy zrobić 3-4 miesiące przerwę.

Domowy sposób na trądzik – maseczka z aspiryny

Najbardziej popularnym domowym zabiegiem z wykorzystaniem kwasu salicylowego jest maseczka z aspiryny. Jak ją przygotować? Wystarczy 3 tabletki aspiryny zalać wodą i poczekać aż się rozpuści. Do przygotowanej zawiesiny należy dodać odrobinę maślanki bądź jogurtu naturalnego, wymieszać i nałożyć ją na 15 minut. Ze względu na podrażnienia skóry zaleca się stosowanie maseczki na wieczór.

[Głosów:2    Średnia:5/5]
Znajdź najlepszy salon urody w swoim mieście

Dołącz do dyskusji

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *