Jak zrobić mydło domowym sposobem?

Jak zrobić mydło domowym sposobem?

Mydło to podstawowy kosmetyk, który znajdziemy w każdym domu. Na drogeryjnych półkach mamy bardzo duży wybór zarówno pod względem zapachów, jak i kształtów czy kolorów. Niestety sklepowe mydełka nie mają wcale dobrego składu. I nie ma tu wyjątków. Nawet kostki dla niemowląt nie są warte uwagi. Alternatywą jest domowe mydło, które możesz przygotować sama. Nie wiesz jak zrobić mydło? Spokojnie, z naszym poradnikiem dowiesz się wszystkiego o tym, jak zrobić mydło domowym sposobem.

Domowe mydło o naturalnym składzie

Samodzielna produkcja mydła nie jest trudnym procesem, ale zdecydowanie czasochłonnym. Niemniej jednak finalny efekt, jakim jest w pełni naturalne, ekologiczne mydełko z pewnością Cię zadowoli. Domowe mydło to idealne rozwiązanie dla alergików, a także świetny pomysł na nietuzinkowy upominek.

Domowe mydło ma wiele zalet. Po pierwsze znasz dokładnie jego skład, który, co więcej, możesz samodzielnie dobierać do własnych preferencji. Naturalne mydełko własnej produkcji nie posiada konserwantów, jest w pełni naturalnym kosmetykiem, przez co sprawdza się u alergików.

Substancją myjącą w domowym mydle jest roztwór wodorotlenku sodu. Jest on niezbędny i każdy przepis na mydło, posiada ten składnik. Wodorotlenek sodu jest niezbędny do wytworzenia procesu chemicznego, jakim jest zmydlanie tłuszczu. Należy jednak pamiętać, że czysty wodorek sodu podczas wchodzenia w reakcję z fazą olejową, dezaktywuje się, przez co w finalnym produkcie nie jest szkodliwy.

Sprawdź najlepszych specjalistów na Booksy i umów wizytę w salonie blisko siebie

A zatem jak zrobić mydło?

Przepis na mydło zwykle jest prosty w wykonaniu. Jeśli trzymasz się przepisu i sprawnie przeprowadzasz produkcję, możesz mieć pewność powodzenia. Niemniej jednak stworzenie własnej receptury już do takich nie należy. Wymagana tu jest ogromna wiedza i praktyka. Nierzadko bowiem zdarza się, że coś idzie nie tak i czasami naprawdę długo trzeba szukać przyczyny porażki. Dlatego, zamiast eksperymentować, na początku lepiej trzymaj się ściśle przepisu, a efekt finalny z pewnością Cię zadowoli.

Domyślam się, że chcesz już się dowiedzieć jak zrobić mydło domowym sposobem. Zanim poznasz składniki i przepis na mydło, musisz zobaczyć listę niezbędnych akcesoriów.

Aby przygotować domowe mydło, potrzebujesz:

  • fartuch ochronny oraz rękawice ochronne, najlepiej lateksowe,
  • okulary ochronne,
  • duży garnek,
  • wagę (najlepiej dokładną wagę kuchenną),
  • termometr kuchenny,
  • foremki do nadania kształtu,
  • folię kuchenną,
  • blender,
  • słoiki lub inne pojemniki,
  • drewnianą łyżkę,
  • ręcznik.

Powyższa lista to absolutne „must have” przy domowej produkcji mydła. Najważniejsze są elementy ochronne, takie jak okulary, rękawice i fartuch. Jeśli chodzi o foremki do nadania kształtów, wybierz takie, które nadają się do zniszczenia. Kolejną ważną uwagą jest fakt, że w czasie produkcji nie należy korzystać z akcesoriów wykonanych z aluminium. Ług sodowy jest silnie żrącą substancją i wszystko, co ma z nim kontakt, powinno być wykonane ze szkła, drewna lub stali nierdzewnej.

Przepis na mydło domowej roboty

Składniki na domowe mydło

  • po 100 gramów: oleju słonecznikowego,oleju rzepakowego, oliwy,
  • 200 gramów oleju palmowego,
  • 50 gramów oleju rycynowego,
  • 184 gramy wody demineralizowanej bądź destylowanej,
  • 60 gramów sody kaustycznej.

Zanim dowiesz się jak zrobić mydło domowym sposobem, koniecznie zadbaj o odpowiednie wdzianko. Załóż rękawice, okulary i fartuch. Zadbaj również o odpowiednie zabezpieczenie miejsca pracy (stół zakryj ceratą lub kartonem). Czasami może się nam coś wylać czy wysypać. Pamiętaj jednak o tym, by powierzchnia była stabilna.

Jeśli wszystko jest zabezpieczone, a dzieci oddelegowane do swoich pokoi, możesz przystąpić do produkcji domowego mydła.

Poradnik krok po kroku jak zrobić mydło domowym sposobem

Krok 1: Odmierz składniki

Wodę destylowaną możesz wlać do dużego słoika, a oleje (każdy z osobna) w szklanki. Odmierz też adekwatną ilość sody kaustycznej i przygotuj duży garnek.

Krok 2: Podgrzewanie składników

Do garnka wrzuć olej palmowy i postaw na małym ogniu. Po stopieniu i delikatnym podgrzaniu dodaj po kolei olej rzepakowy, olej słonecznikowy, olej rycynowy i oliwę. Całość delikatnie wymieszaj i pozostaw do czasu, aż temperatura cieczy osiągnie równe 50°C. Możesz też podgrzać całość bardziej, a następnie odstawić do wystudzenia i osiągnięcia wspomnianej temperatury.

Krok 3: Przygotowanie żrącej mieszaniny

Teraz nadszedł czas na przygotowanie ługu, czyli roztworu z wody i sody kaustycznej. Pamiętaj, że jest to substancja żrąca i należy zachować szczególną ostrożność przy tym kroku. Jeśli do tej pory nie założyłaś okularów i rękawic – koniecznie je włóż i nie zdejmuj ich aż do końca produkcji. Do słoika z wodą dosypuj powoli sodę kaustyczną, mieszając jednocześnie drewnianą łyżką do czasu, aż mieszanina uzyska prawie przeźroczystą barwę. Koniecznie rób to w tej kolejności! W trakcie łączenia się sody kaustycznej z wodą wydzieli się dużo ciepła, a woda stanie się gorąca. Gotową mieszaninę odstaw do delikatnego wystudzenia (50°C).

Krok 4: Połączenie składników

Kiedy roztwór będzie gotowy, możesz przelać go do mieszanki olejów. Pamiętaj, że w czasie połączenia obu płynów, ich temperatury powinny być równe 50°C.

Krok 5: Blendowanie

Na tym etapie musisz mieszać blenderem miksturę przez około 15 do nawet 30 minut. Pod koniec mieszania konsystencja powinna przypominać gęste błoto.

Krok 6: Napełnienie foremek

Kiedy masa jest już gotowa, możesz przelać ją do foremek i wyrównać powierzchnię. Następnie uszczelnij je dokładnie folią i zawiń w ręcznik. Tak gotowe formy odstaw w ciepłe miejsce na dobę.

Po upływie 24 godzin, domowe mydło możesz wyjąć z foremek (koniecznie w rękawiczkach!). Jeśli chcesz podzielić je na mniejsze kawałki, możesz przeciąć je rozgrzanym nożem. Na tym etapie mydło nie jest jeszcze gotowe do użycia. Owiń je szczelnie ręcznikiem papierowym i odstaw w ciepłe miejsce na 4 tygodnie. Koniecznie z dala od zasięgu dzieci i zwierząt.

Dopiero po upływie 28 dni, wodorotlenek sodu przestanie być żrący i mydło będzie zdatne do użytku. Nie należy więc przez ten czas dotykać mydła gołymi rękami, a jedynie w rękawiczkach ochronnych.

Jak wzbogacić domowe mydło?

Możesz urozmaicić przepis na mydło, wzbogacając go o naturalne substancje zapachowe, kolory czy składniki o właściwościach leczniczych. Wybierając dodatkowo foremki w ciekawych kształtach, możesz stworzyć prawdziwe cudeńka, które idealnie sprawdzą się jako pachnący upominek.

Składniki takie jak papryka czy kurkuma nadadzą ciekawą barwę. W przypadku zapachów wystarczy kilka kropli ulubionego aromatu np. waniliowego lub szczypta cynamonu. Doskonałym dodatkiem okazuje się również aromatyczna herbata, a nawet płatki kwiatów, ziarenka kawy czy suszone owoce lub migdały. Osoby ze zdolnościami artystycznymi mogą pokusić się o wyrzeźbienie ciekawych wzorów lub dedykacji. Taki upominek z pewnością ucieszy obdarowaną osobę i będzie zarazem praktycznym prezentem.

Przechowywanie

Domowe mydło można przechowywać w plastikowej folii lub w mydelniczce. Ważne, aby było przechowywane w ciemnym miejscu i w pokojowej temperaturze. Odpowiednio przechowywane mydło domowe, będzie miało datę przydatności rok od daty produkcji.

Przygotowanie domowego mydła nie jest wcale procesem trudnym. Wymaga jedynie czasu, cierpliwości i przede wszystkim ostrożności. Gwarantujemy jednak, że po pierwszej próbie i skorzystaniu z własnoręcznie przygotowanego kosmetyku, zakochasz się w domowej produkcji mydła!

Podobne artykuły