FryzjerKosmetyka

Gliceryna na włosy i nie tylko. Jakie właściwości i zastosowanie ma gliceryna kosmetyczna?

Gliceryna to popularny składnik wielu kosmetyków. Głównie dlatego, że nadaje im odpowiedniej konsystencji oraz trwałości. Dogłębnie nawilża oraz regeneruje skórę, dlatego też znajdziemy ją najczęściej w różnych kremach oraz preparatach do włosów. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości ma gliceryna oraz poznaj jej zastosowanie.

Gliceryna kosmetyczna, co musisz o niej wiedzieć?

Gliceryna kosmetyczna zamiennie nazywana glicerolem to trójwodorotlenowy alkohol, który powstaje jako uboczny produkt przy produkcji mydła. Gliceryna ma postać gęstej, bezwonnej oraz bezbarwnej cieczy, której smak jest lekko słodki. Doskonale rozpuszcza się w wodzie oraz alkoholu. Zależnie od sposobu pozyskiwania, rozróżniamy glicerynę naturalną i syntetyczną.

Glicerynę naturalną, inaczej nazywaną gliceryną roślinną, pozyskuje się przez zmydlenie tłuszczu roślinnego (np. kokosowy, palmowy). Syntetyczną zaś pozyskuje się z propylenu, gazowego węglowodanu wytwarzanego z benzyny. Gliceryna w czystej postaci doskonale nadaje się jako składnik masek, odżywek czy innych preparatów do włosów. Jakie jeszcze może mieć zastosowanie?

Gliceryna zastosowanie i właściwości 

Gliceryna kosmetyczna wykazuje właściwości pielęgnacyjne oraz lecznicze. Swoje zastosowanie odnajduje także w medycynie, jako płynny lek np. w postaci kropli do oczu lub dodatek do czopków doodbytniczych. Leki glicerynowe w swoim składzie posiadają zwykle glicerol – roztwór 86% oraz inne substancje pomocnicze.

Co ciekawe, gliceryna to substancja która naturalnie występuje w naszym organizmie. Produkowana jest głównie przez wątrobę oraz nerki. Gliceryna farmakologiczna po spożyciu jest doskonałym środkiem przeczyszczającym. Jednym słowem zarówno jej wypicie, jak i aplikacja czopków glicerynowych przynosi ten same efekt. Czopki zaczynają działać po około godzinie od aplikacji. Po rozpuszczeniu się w odbycie ułatwiają drogę treści kałowej, przez co są dobrym lekarstwem wspomagającym wypróżnianie. To w pełni bezpieczny lek, który można stosować przy zaparciach u osób starszych, dzieci od 3 roku życia, a nawet u ciężarnych kobiet.

Gliceryna  w innych kosmetykach

Gliceryna farmakologiczna jak już wspomnieliśmy, jest często składnikiem kropli do oczu. Stosowane w celu złagodzenia objawów syndromu suchego oka, nawilża, łagodzi suchość i pieczenie. Stosowana miejscowo 1-2 krople do każdego oka, przynosi natychmiastową ulgę.

Gliceryna kosmetyczna stosowana zewnętrznie, wpływa regenerująco na naskórek oraz doskonale go natłuszcza. Jej właściwości higroskopijne pozwalają również zachować odpowiednie nawilżenie skóry. Dzięki temu nadaję się idealnie przy nadmiernym rogowaceniu oraz pękaniu naskórka. Łagodzi podrażnienia skóry i przyspiesza jej regenerację.

Gliceryna kosmetyczna to stosunkowo tani i niezwykle popularny składnik wielu wyrobów kosmetycznych. Wszystko z uwagi na fakt, że doskonale pochłania wodę, nie rozpuszcza się w tłuszczach, ale jest jednocześnie wspaniałym ich rozpuszczalnikiem. Te właściwości sprawiają, że jest to idealny składnik do produkcji kremów czy pomadek.

W kosmetykach, gdzie składnikiem jest alkohol etylowy, gliceryna zastosowanie swe również znajduje, ponieważ doskonale łagodzi wysuszające działanie alkoholu. Sama z siebie wpływa pozytywnie na konsystencję kosmetyków, zapobiega ich wysychaniu czy krystalizacji składników. Wykazuje również właściwości homogenizacyjne, czyli dokładnie łączy składniki tłuste z wodnymi. Ma wpływ na lepszą konserwację preparatów kosmetycznych, między innymi dlatego, że skutecznie obniża aktywność wody, która byłaby idealną pożywką dla drobnoustrojów.

Drobne składniki gliceryny łatwo przenikają w głąb warstwy rogowej naskórka, co ułatwia transport innych, odżywczych substancji w dalsze warstwy skóry.

Kiedy gliceryna może być szkodliwa?

Z reguły jest to produkt nieszkodliwy i rzadko wywołuje alergię. Warto jednak pamiętać, że osoby uczulone na glicerol nie powinny stosować gliceryny zarówno doustnie, jak i zewnętrznie. Niebezpieczne jest również wdychanie oparów podgrzewanej gliceryny. Wywołuje bowiem kaszel, kichanie oraz skrócenie oddechu. Gliceryna farmakologiczna spożywana nadmiernie zaburza jasność umysłu oraz obniża koncentrację. Przy długotrwałym zażywaniu dużych ilości może wywołać zaburzenia pracy serca. Nie poleca się również spożywania gliceryny diabetykom, gdyż wpływa na wahania poziomu cukru we krwi.

Gliceryna kosmetyczna stosowana w innych produktach

Kremy nawilżające

Z uwagi na fakt, że gliceryna kosmetyczna doskonale gromadzi i wiąże wodę w naskórku, często stosowana jest w kremach nawilżających zarówno do twarzy, jak i całego ciała. Pozostawia na skórze długotrwałe nawilżenie (nawet do 24 godzin!), uelastycznia, dodaje gładkości i doskonale natłuszcza skórę. Gliceryna znajduje zastosowanie również w kremach do rąk oraz stóp, gdzie zmiękczy zrogowaciały naskórek i załagodzi spierzchnięcia, czy związane z tym podrażnienia skóry.

Regeneracja skóry

To także doskonały składnik kremów do cery dojrzałej. Z uwagi na fakt, że wraz z wiekiem skóra traci swą elastyczność, kremy z dodatkiem gliceryny skutecznie ją napną i dodadzą elastyczności, a także wygładzą zmarszczki. Jak już wspominaliśmy, gliceryna kosmetyczna przyspiesza regenerację, co przy cerze dojrzałej ma wielkie znaczenie. Przy okazji skutecznie nawilża odwodnioną wiekiem skórę.

Kremy na zimę

Z uwagi na swoje silne właściwości natłuszczające, gliceryna znalazła również zastosowanie w kremach na zimę. Doskonale uchroni cerę przed szkodliwym działaniem warunków atmosferycznych, takich jak mróz, czy wiatr.

Zastosowanie w fryzjerstwie

To nie wszystko! W wielu kosmetykach do pielęgnacji włosów znajdziesz glicerynę. Otóż gliceryna na włosy działa wzmacniająco, chroni przed wypadaniem oraz skutecznie wygładza i dodaje blasku. To bardzo często składnik preparatów na rozdwojone końcówki. Gliceryna na włosy pozwala na szybkie nawilżenie przesuszonych włosów. Wystarczy, że dodasz kilka kropel gliceryny do ulubionej odżywki lub maski do włosów. Odzyskają swój dawny blask, będą lepiej nawilżone i przestaną się puszyć. Sięgaj po glicerynę zawsze, gdy tylko zauważysz, że kondycja Twoich włosów się pogarsza!

Gliceryna w składzie kosmetyków

Warto wiedzieć, że producenci nie mają obowiązku informowania konsumentów o rodzaju gliceryny wykorzystanej w danym kosmetyku. Dlatego też w składzie znajdujemy zwykle samo słowo „glicerin”. Najczęściej jest to gliceryna syntetyczna. Jeśli należysz do osób które nie korzystają z tłuszczów zwierzęcych, powinnaś szukać na etykiecie napisu „glicerin vegetal”.

Gliceryna spożywcza

Glicerynę wykorzystuje się nie tylko w przemyśle kosmetycznym czy medycznym, znajduje ona zastosowanie także w przemyśle spożywczym oraz technicznym. Gliceryna spożywcza to najczęściej składnik mas cukrowych. Niewielka ilość pozwala zachować wilgotność oraz elastyczność cukru. To także doskonały składnik do nasączania biszkoptów czy innych ciast.

Jak stosować czystą glicerynę?

Włosy

Ponieważ glicerynę można kupić w aptece w czystej postaci, a jej koszt jest stosunkowo nieduży (około 3 złote za 50g), warto mieć ją w domu. Taką glicerynę możesz wykorzystać np. w domowych maskach do włosów lub jako składnik bazy pod sypkie cienie do powiek. Jak zrobić taką bazę? Wystarczy dokładnie zmieszać 1 porcję gliceryny z 3 porcjami wody i gotowe!

Cera

Gliceryna kosmetyczna może być stosowana przy każdym rodzaju cery, choć szczególnie poleca się ją osobom z cerą suchą, starzejącą się oraz atopową. Można stosować również bezpośredni na skórę twarzy. Natłuści, wygładzi i zregeneruje naskórek oraz doskonale nawilży skórę twarzy.

Odżywka

Gliceryna kosmetyczna doskonale sprawdzi się również, jako preparat na rzęsy. Dodając ją do olejku rycynowego w proporcji 1:2, powstanie domowa odżywka, która wzmocni i nabłyszczy Twoje rzęsy.

Zamiennik parafiny

Gliceryna w kosmetykach to jedynie substancja pomocnicza dla innych cennych składników odżywczych produktu. Odpowiada ona za prawidłowe funkcjonowanie naturalnego płaszcza hydrolipidowego. Ten nietoksyczny preparat wykazuje obojętny wpływ na organizm, aczkolwiek (choć niezwykle rzadko) po jej zastosowaniu może zdarzyć się wysypka. Niemniej jednak gliceryna kosmetyczna jest bardzo często bezpieczniejszym zamiennikiem parafiny w kosmetykach do cery wrażliwej. Każdy organizm reaguje inaczej, dlatego też należy pamiętać, że wiele pozornie bezpiecznych preparatów może u niektórych osób wywołać reakcje alergiczne.

Stężenie gliceryny w kosmetykach

Jeśli chodzi o stężenie gliceryny w kosmetykach, to zwykle jest ono na optymalnym poziomie sięgającym od 5% do 15%. Przy takim stężeniu gliceryna kosmetyczna gwarantuje odpowiednie nawilżenie skóry. Przy stężeniu ponad 25% wykazuje już działanie odkażające oraz wysuszające, szczególnie gdy będzie aplikowana w dużej ilości. Dzieje się tak, gdyż gliceryna jako środek silnie higroskopijny wciągnie wodę z głębszych warstw naskórka i zarazem zablokuje pobieranie wody z otoczenia.

Produkt doskonały?

Gliceryna farmaceutyczna to doskonały produkt, który wykazuje bardzo cenne właściwości. Warto mieć ją w domu. W aptekach dostępna jest w stężeniu 85%-86%, pozostałe 14%-15% to zazwyczaj woda utleniona. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do wody podczas mycia szyb. Dzięki zawartości gliceryny szyby będą bardziej błyszczące. Sprawdzi się również jako substancja natłuszczająca różne akcesoria, a także można ją stosować do czyszczenia lustra w łazience (zapobiegnie osadzaniu się pary wodnej).

Przekonaliśmy Cię do stosowania gliceryny w codziennej pielęgnacji?

[Głosów:2    Średnia:5/5]
Znajdź najlepszy salon urody w swoim mieście

Dołącz do dyskusji

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *