Kosmetyka

Garbniki – jak działają i gdzie można je znaleźć?

Garbniki roślinne (taniny) to naturalne składniki, które są powszechnie stosowane w kosmetyce. Ich dobroczynne właściwości cenione są zwłaszcza w leczeniu cery tłustej i trądzikowej. Działają antybakteryjnie i przeciwzapalnie. Co więcej, ściągają również pory. Dzięki nim cera staje się wyraźnie świeższa i piękniejsza.

Garbniki naturalne – działanie

To jedna z substancji, którą można znaleźć głównie w liściach drzew – garbniki stanowią aż od 5% do ponad 20% ich masy. Znajdują się także w korzeniach, owocach, korze oraz drewnie. Są to związki bezazotowe, pochodne fenolokwasów. których zdaniem w naturze jest chronienie zielonych części roślin przed owadami i innymi roślinożercami. Wszystko dlatego, że są cierpkie w smaku oraz toksyczne – powodują ścinanie się białek. Ponadto mają działanie antyseptyczne. Łatwo rozpuszczają się w wodzie, posiadają właściwość łatwego wiązania się z białkami i metalami ciężkimi.

Gdzie znajdują się garbniki?

Gdzie występują garbniki? To popularny składnik owoców, orzechów oraz ziół (m.in. liści dębu czy orzecha). Są one stosowane w kosmetykach do pielęgnacji cery i ciała. Można znaleźć je w składzie kremów, szamponów, żelów pod prysznic, toników, a nawet płynów do higieny intymnej. Warto stosować je nie tylko zewnętrze. Pozytywnie na zdrowie oraz młody wygląd wpływa także dostarczanie tych cennych substancji do organizmu w formie herbatek i owoców. W naszym artykule, oprócz garbników, przybliżamy również działanie innych wartościowych składników roślinnych, takich jak m.in. antocyjany, azuleny czy flawonoidy.

Garbniki roślinne

Rośliny garbnikodajne (czyli bogate w garbniki) występują zwłaszcza w strefie międzyzwrotnikowej. Z uwagi na zawartość dobroczynnych składników można podzielić je na trzy grupy:

Rośliny ubogie w garbniki – mają ich mniej niż 5%,
Rośliny o średniej zawartości garbików  – w ich składzie znajduje się poniżej 20%,
Rośliny bogate w garbniki – mają więcej niż 20%.

W naszym kraju można spotkać przede wszystkim rośliny ze środkowej grupy. Zaliczają się do nich przede wszystkim: kora dębu oraz kora świerkowa. Ponadto substancje roślinne wykorzystywane w kosmetyce można znaleźć też w liściach: orzecha, jeżyn i poziomek, korze wierzby i kasztanowca oraz w: borówkach, owocach śliwy wiśniowej oraz tarninie.

Typy garbników

  • Hydrolizujące (galotaniny) – pirogalolowe
  • Częściowo hydrolizujące (elagenowe) – pirogalolowe
  • Niehydrolizujące (skondensowane) glikozydy kwasu elagenowego – pirokatechidowe

Garbniki hydrolizujące – pirogalolowe

Łatwo ulegają hydrolizie do postaci kwasu galusowego, są nietrwałe. W przypadku garbników elagenowych w wyniku hydrolizy otrzymujemy kwas elagowy.

Garbniki pirokatechinowe

Nie ulegają hydrolizie, są efektem kondensacji katechin i polimeryzacji.

Garbniki w składzie kosmetyków

Czego szukać w składzie kosmetyków, aby korzystać z dobrodziejstw garbników? Najpopularniejsze rośliny garbnikodajne wykorzystywane w branży urodowej w Polsce to kora dębu, kora wierzby oraz liść kasztanowca. Warto o nie zapytać także w gabinecie kosmetycznym. Kosmetolodzy chętnie korzystają z produktów z garbnikami do odmładzania cery oraz łagodzenia stanów zapalnych skóry.

Saponiny, flawonoidy, fitohormony, antocyjany i azuleny w kosmetyce – do czego służą?

Garbniki to nie jedyne substancje roślinne, które wykorzystywane są w przemyśle urodowym. Jest ich znacznie więcej. Jak wpływają one na nasze ciało i cerę?

Saponiny

W kosmetyce stosowane są przede wszystkim w mydłach oraz innych kosmetykach myjących. To właśnie one odpowiadają za pienienie. Ponadto pozytywnie wpływają na organizm, łagodząc stany zapalne oraz poprawiają ogólny stan skóry.

Flawonoidy

Powszechny składnik kremów. Pochłaniają szkodliwe promieniowanie UVA i UVB. Ponadto zwalczają wolne rodniki, wykazują działanie przeciwalergiczne oraz przedłużają młodość.

Azuleny

Zwykle pozyskiwane są z kwiatów rumianku (to charakterystyczny niebieski olejek). Wykorzystywane są jako składnik kremów oraz innych preparatów o działaniu antyalergicznym. Mają działanie łagodzące oraz antyseptyczne. Często można spotkać je również w kremach po opalaniu.

Fitohormony

Są bardzo popularnym składnikiem kremów przeciwstarzeniowych. Bardzo pozytywnie wpływają na skórę – opóźniają procesy starzenia, a także stymulują wydzielanie kwasu hialuronowego i przyspieszają regenerację komórek.

Antocyjany

Są wykorzystywane jako barwnik oraz składnik aktywny. Cenione są ze względu na działanie przeciwstarzeniowe, przeciwzapalne, przeciwutleniające. Przyspieszają również syntezę kolagenu w skórze, przez co poprawiają jej napięcie. Antocyjany wzmacniają także paznokcie.

 

[Głosów:5    Średnia:5/5]
Znajdź najlepszy salon urody w swoim mieście

Dołącz do dyskusji

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *