Dietetyka

Detoks kasza jaglaną – zasady i efekty

Detoks kasza jaglaną - zasady i efekty

Detoksykacja organizmu to inaczej oczyszczenie go z toksyn. Jednym ze sposobów na zdrowy detoks jest detoks jaglany, bazujący na diecie bogatej w kaszę jaglaną. Zobacz jak niewielkie zmiany w diecie spowodują obniżenie wagi, poprawę samopoczucia i wzrost naturalnej witalności.

Detoks organizmu z toksyn – dlaczego jest ważny?

Dzięki detoksykacji organizmu oczyścisz go z toksyn, metali ciężkich i szkodliwych produktów przemiany materii. Stworzysz także optymalną przestrzeń rozwoju dla dobroczynnych bakterii w jelitach. Staną się one naturalną ochroną twojego organizmu. W ten sposób pozwolisz swojemu organizmowi wznieść się na wyżyny witalności. Wzmocnisz się i będziesz mieć więcej energii do pracy oraz realizacji swoich pasji.

Kiedy przeprowadzić detoks organizmu?

Każda pora jest idealna na pierwszy detoks! Ważne, aby rozsądnie zaopatrywać się w świeże owoce i warzywa. Najłatwiej dostępne są oczywiście latem, jednak obecnie pora roku nie stanowi już ograniczenia.  

Detoks jaglany – alkaliczny

Detoks jaglany to mało dramatyczny i łatwy do przeprowadzenia detoks. Polega na stworzeniu w organizmie zasadowego (alkalicznego) środowiska. Odkwaszenia go. Poza tym oczywiście ma na celu oczyszczenie organizmu ze szkodliwych substancji.

Detoks jaglany – alkaliczny przeprowadzisz bez efektów ubocznych, znanych z innych rodzajów diet detoksykacyjnych. Nie ma tu mowy o głodówkach, zawrotach głowy i obniżeniu nastroju. Będziesz jeść być może trochę inaczej niż zwykle, ale wciąż smacznie. A energii na pewno nie będzie Ci brakować. Wręcz przeciwnie. Dzięki kilku pozytywnym zmianom w żywieniu poczujesz prawdziwy przypływ energii.

Dlaczego detoks jaglany jest prostszy niż inne? Ponieważ nie zakłada żadnej rewolucji. Po prostu jedz posiłki korzystając z listy produktów pożądanych i unikaj tych z listy składników wykluczonych z diety. Jeśli chcesz wzmocnić efekt detoksu, stosuj się podczas diety do kilku wskazówek podanych niżej. Powodzenia!

Czas trwania diety: 2-28 dni

Myślisz sobie: co to za dieta, która trwa 2 dni. Albo jeszcze gorzej: aż 28 dni na diecie?! Wybór należy do Ciebie. Lepiej być na diecie 2 dni i w 100% stosować się do zaleceń, niż przez 28 dni udawać, że się do niej stosujesz. Załóż realistyczne ramy czasowe, w których będziesz w pełni realizować swój jaglany detoks. Dla większości osób doświadczeni dietetycy zalecają na pierwszy raz 5-14 dni.

Przygotowanie do detoksu jaglanego

Na minimum 2 tygodnie przed detoksem jaglanym zrezygnuj z przetworzonej żywności, fast foodów, słodyczy i nawadniaj swój organizm. Oprócz tego na tym etapie wyklucz biały cukier, mleko i produkty nabiałowe, soki w kartonach, mięso oraz tłuszcze zwierzęce (czyli także ryby). Dobrze by było, żebyś już teraz skreśliła z listy napojów kawę i czarną herbatę. Jeśli nie możesz zrezygnować z kawy, pij maksymalnie 1 filiżankę dziennie. Herbatę pij wyłącznie zieloną.

Do nawadniania używaj wody o zasadowym odczynie pH. W praktyce większość niegazowanych wód mineralnych ma takie pH. Co ciekawe, woda z sieci wodociągowej w większości polskich miast nadaje się do picia bez przegotowania, a w dodatku ma pH powyżej 7. Czyli przed detoksem alkalicznym i w jego trakcie wystarczy zwyczajnie pić kranówkę.

Lista składników pożądanych w detoksie jaglanym

  • Świeże owoce: ze skórką, niesłodzone, mogą być też mrożone, suszone i liofilizowane
  • Warzywa: najlepiej świeże, surowe i ze skórką; soki warzywne; warzywa pieczone i duszone
  • Zboża bezglutenowe: kasza jaglana, ryż brązowy, komosa ryżowa, gryka, amarantus
  • Białko roślinne: przede wszystkim soczewica, ale także soja i inne rośliny strączkowe (bób, fasola, groch, ciecierzyca)
  • Napoje: woda kranowa, woda mineralna, napary ziołowe, zielona herbata, świeżo wyciskane soki owocowe, soki warzywne, mleko sojowe, migdałowe, jaglane lub ryżowe
  • Nasiona i orzechy: orzechy włoskie, sezam, pestki dyni, nasiona słonecznika, migdały, orzechy laskowe, orzechy pekan, nerkowce, siemię lniane.
  • Oleje i tłuszcze roślinne: wszelkie, tłoczone na zimno, nierafinowane
  • Słodziki: karob, stewia, ksylitol, syrop klonowy, syrop z agawy, miód

Lista składników wykluczonych podczas detoksu jaglanego

Wybrane owoce i przetwory: sok pomarańczowy, truskawki, śliwki, wszelkie przetwory słodzone cukrem

  • Zboża: pszenica (także orkisz), jęczmień, żyto, owies
  • Białko zwierzęce: mięso, podroby i wędliny, a także ryby i owoce morza
  • Tłuszcze zwierzęce oraz margaryny, majonez, oleje rafinowane
  • Mleko i nabiał, a także lody i jajka
  • Nasiona i orzechy: orzeszki ziemne, orzechy makadamia, pistacje
  • Warzywa: ziemniaki, surowa papryka
  • Napoje: kawa, czarna herbata, napoje z kofeiną, alkohol, wszelkie napoje słodzone cukrem, wody smakowe

Jak wzmocnić efekt detoksu jaglanego?

  • Stosuj 12-godzinną przerwę między śniadaniem a kolacją.
  • Wybieraj wyłącznie produkty BIO – pochodzące z ekologicznych upraw. Chcąc oczyścić organizm nie narażaj go na działanie pestycydów i innych zanieczyszczeń rolniczych.
  • Jeżeli przeprowadzasz detoks w miesiącach zimowych, stosuj warzywa kiszone, szczególnie rano. Oczywiście zalecamy, by włączyć je do diety także latem.
  • Podczas stosowania diety korzystaj z tych samych wskazówek, które dotyczą przygotowań.

Przykładowy przepis na obiad: Szybka zupa-krem z dyni Hokkaido

Czas przygotowania: 45-55 minut

Składniki:

  • 500 g pokrojonej w kostkę dyni hokkaido (ze skórką)
  • 2-3 gałązki świeżego rozmarynu (lub 2 łyżeczki suszonego rozmarynu)
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 małe jabłko
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru (lub 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru)
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanej kurkumy
  • 1/2 łyżeczki ziaren kopru włoskiego
  • olej do smażenia
  • oliwa do polania dyni przed pieczeniem
  • sól
  • 1/2 szklanki wody
  • orzechy włoskie i suszone jabłka do posypania przed podaniem

Opis przygotowania

  • Piekarnik rozgrzej do 190 stopni. Piecz dynię przez 12-15 minut na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika połóż na dyni rozmaryn, 2 ząbki czosnku (nacięte, ze skorupką) posól i skrop oliwą.
  • Na rozgrzany tłuszcz wrzuć posiekany drobno czosnek (pozostałe 2 ząbki) oraz imbir. Dodaj wszystkie przyprawy z wyjątkiem soli. Gdy czosnek nabierze lekko złotej barwy, dodaj upieczoną dynię i posiekane surowe jabłko. Duś przez 5 minut i dolej wodę. Następnie gotuj przez 10-12 minut.
  • Teraz zmiksuj wszystko blenderem i przelej do miseczek. Dopraw solą (jeśli to konieczne). Zupę podawaj posypaną kilkoma orzechami włoskimi i plasterkami suszonych jabłek.

Możesz przeprowadzić detoks samodzielnie, jednak przed rozpoczęciem diety warto skonsultować się z zaufanym dietetykiem. Profesjonalista doradzi, a także podpowie sprawdzone, zdrowe i smaczne przepisy.  

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Dołącz do dyskusji

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *